Nyheter

INVESTERER: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og Forsvaret skal bruke milliarder på nye investeringer.

Regjeringen investerer
17 nye forsvarsmilliarder

Regjeringen foreslår å ruste opp Forsvaret med fire nye milliardprosjekter. De vil blant annet kjøpe mer ammunisjon, nye helikoptre og nye bygg på Ørland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen kom fredag med kostnadsrammene for flere store forsvarsprosjekter som er på gang. Totalt dreier det seg om beløp på rundt 30 milliarder kroner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi må ha et sterkt og moderne forsvar som kan forebygge krig og forsvare Norge. Regjeringen foreslår derfor å starte opp fire nye prosjekter for om lag 17 milliarder kroner og endre pågående prosjekter for om lag 6,3 milliarder kroner for å styrke Forsvaret, sier Gram.

Den største enkeltsummen for nye prosjekter dreier seg om kjøp av amerikanske Seahawk-helikoptre til 12 milliarder kroner. Les mer om det her!

I tillegg øker regjeringen summen som skal brukes på ny artilleriammunisjon betydelig, mens det også blir økte kostnadsrammer for en satsing på norsk kryptokompetanse og kommunikasjonssystemer for ubåter.

Det er de fire nye prosjektene Gram omtaler.

De pågående prosjektene som også styrkes, får nå en kostnadsramme på opp mot 13 milliarder kroner.

Styrker Nammos produksjonskapasitet

Størrelsen på kontrakten med Nammo endres for å sikre raskere leveranse enn planlagt, samt legge til rette for økt produksjonskapasitet hos ammunisjonsprodusenten.

Nettopp produksjonskapasiteten til våpenprodusentene er av flere eksperter blitt sett på som et avgjørende element for at Vesten skal vinne våpenkappløpet med Russland i Ukraina-krigen.

– Det er viktig å bidra til at norsk og annen alliert forsvarsindustri øker produksjonstakten, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Kontrakten dreier seg om K9 artilleriskyts til Hæren, noe som vil øke rekkevidden til minimum 40 kilometer. Dette er også materiell Ukraina kan be om å få donert.

Les mer om Hærens K9 artilleriskyts her!

Penger til Ørland og til Hæren

Samtidig vil regjeringen gjøre andre investeringer i Forsvaret.

Det settes blant annet av flere hundre millioner til styrking av flystasjonen på Ørland, som er Forsvarets hovedbase for kampfly.

Det skal brukes 446 millioner kroner på å utvide og tilpasse bygg og anlegg til luftvern. I tillegg økes kostnadsrammen for ny hovedrullebane fra 448 millioner til 960 millioner kroner. Kostnadsrammen for sikring av området rundt flystasjonen økes fra 184 til 713 millioner.

Regjeringen legger også til rette for at Hæren skal vokse ved å kjøpe flere bro-, ingeniør- og bergpanservogner, mens den indre kystvakten skal oppgraderes.

Powered by Labrador CMS