Nyheter:

Amerikanske soldater fra U.S. Marine Corps trener ofte i Norge. Dette bildet er fra 2017.
Amerikanske soldater fra U.S. Marine Corps trener ofte i Norge. Dette bildet er fra 2017.

15 amerikanske soldater har testet positivt for korona

Fra denne uken og fremover foregår en storstilt massetesting av utenlandske styrker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ankommer i underkant av 2000 soldater fra USA og Nederland Norge. De kommer for å delta i øvelsen Joint Viking 2021, som skal foregå i tidsrommet 8. til 18. mars i området Bjerkvik-Sortland. 15 av de amerikanske soldatene har testet positivt for korona.

– De 15 fra US Marine Corps som har testet positivt, ankom tirsdag og fikk svar i går.

De var på det første flyet fra USA og er nå isolert på Setermoen, sier major Eirik Skomedal, talsperson i Hæren, til Forsvarets forum.

Det var NRK som først omtalte saken.

Storøvelse

I underkant av 10 000 soldater skal delta i øvelsen. Vel 3 000 soldater fra Storbritannia, USA, Nederland og Tyskland trene sammen med norske styrker.

Britene er stasjonert på Bardufoss mens de er i Norge, nederlenderne på Skjold og amerikanerne på Setermoen.

– Alle utenlandske styrker testes rutinemessig ved ankomst Norge, sier Skomedal.

I tillegg er alle utenlandske styrker pålagt en rutinemessig karantene i ti dager av smittevernhensyn i forbindelse med pandemien.

– Vi har en god dialog med UNN og med kommuneoverlegen i Bardu og Målselv rundt tiltakene i forbindelse med pandemien, sier Skomedal.

Skomedal legger til at et uvisst antall av de allierte som kommer til Norge har testet positiv for korona de siste 90 dagene, noe som kan påvirke testsvar.

En negativ koronatest 72 timer før ankomst til Norge er påkrevd.

Ikke bekymret

I mars 2020, ble det besluttet at den store internasjonale militærøvelsen Cold Response skulle avsluttes på grunn av viruset. Beslutningen ble fattet av sjef for Forsvarets operative hovedkvarter i samråd med resten av Forsvarets ledelse og i nær dialog med sivile helsemyndigheter, skrev forsvaret i en pressemelding.

I år mener Forsvaret at situasjonen er en annen.

– Sammenliknet med i mars 2020, da viruspandemien nettopp hadde startet, er vi nå mye bedre rustet til å takle situasjonen rundt korona, sier Skomedal.

Han sier de tar sikte på å gjennomføre Joint Viking med de tiltakene som er nødvendige.

– Vi må forholde oss til smittesituasjonen, men samtidig må vi opprettholde beredskapen og planlegge for å gjennomføre øvelser og aktiviteter.

Toralf Heimdal, ordfører i Bardu kommune sier til Forsvarets forum at de har tillit til at de utenlandske styrkene blir fraktet på sikkert vis til kaserner.

– Vi fikk en grundig brif fra Forsvaret før jul. Foreløpig ser jeg ingen konsekvenser for lokalmiljøet i Bardu av at de 15 amerikanerne har fått påvist smitte.

Han sier det er veldig positivt at amerikanerne har med seg egen medic section og selv tester på nytt etter cirka en uke, i tillegg til testen ved ankomst. Amerikanerne sender prøvene til analyse i Stuttgart i Tyskland.

Prioriteres

NRK har tidligere skrevet at utenlandske soldater prioriteres foran sivile. Skomedal sier til Forsvarets forum at prioriteringen ikke er Forsvarets ansvar.

– Vi har et ansvar for å teste de allierte som kommer hit for å øve sammen med oss. Forsvaret avlaster også delvis kommunene ved å teste selv på sykestuen.

Prøvene sendes til analyse ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) som også prioriterer testsvarene.

Powered by Labrador CMS