Nyheter

PUTIN-KRITIKER: Aleksej Navalnyj er ifølge russiske myndigheter død. Her fotografert i februar 2020.

Russiske myndigheter: Aleksej Navalnyj er død

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er død, ifølge russiske fengselsmyndigheter. Angivelig falt han om etter en spasertur fredag.

Publisert Sist oppdatert

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj (47) er død, ifølge russiske fengselsmyndigheter. Angivelig falt han om etter en spasertur fredag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Navalnyj følte seg dårlig etter en spasertur og mistet bevisstheten nesten umiddelbart. Helsepersonell kom umiddelbart til stedet, og et ambulanseteam ble tilkalt, heter det i en uttalelse fra russiske føderale fengselsmyndigheter.

Den russiske regjeringen sier de ikke har noen informasjon om dødsårsaken, men at president Vladimir Putin er informert om hendelsen.

En talsperson for Navalnyj, Kira Jarmysj, kan foreløpig verken bekrefte eller avkrefte dødsfallet.

Menneskerettighetsorganisasjonen og fredsprisvinneren Memorial vil høre at Aleksej Navalnyj er død fra familien og advokaten før de kommenterer saken.

– Vi stoler ikke på russiske myndigheter, sier organisasjonen i en kommentar til Dagbladet.

Memorial er Russlands eldste menneskerettighetsorganisasjon.

Mange reaksjoner

– Aleksejs advokat er på vei til (straffekolonien) Kharp. Så snart vi har informasjon, melder vi det, skriver Kira Jarmysj på meldingstjenesten X, tidligere Twitter.

Advokaten Leonid Solovjov ønsker foreløpig ikke å kommentere opplysningene, men sier Navalnyj var i god form inntil for noen dager siden.

– Nå må vi finne ut av ting. Aleksej hadde en advokat på besøk på onsdag, og da var alt fint, sier Solovjov til opposisjonsavisa Novaja Gazeta.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) uttrykker sorg over opplysningene om dødsfallet og skriver på X at russiske myndigheter bærer et stort ansvar for det som har skjedd.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han er rystet over meldingen om dødsfallet og at Russland har «noen svært alvorlige spørsmål de må svare på»

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er ikke i tvil om hva som har skjedd.

– Det er åpenbart at Navalnyj ble drept av Putin. Putin bryr seg ikke om hvem som dør og vil bare beskytte sin egen stilling, sier Zelenskyj.

Sistnevnte er i Berlin, der han undertegnet en bilateral sikkerhetsavtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz fredag.

Putin-kritiker

Også statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt seg om det angivelige dødsfallet. 

Russiske myndigheter bærer det hele og fulle ansvar for den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyjs tragiske død, skriver Støre i en e-post til NTB. 

– Dette er en dypt tragisk og sjokkerende nyhet. Navalnyj vil bli husket for sin modige, uredde og nådeløse kamp mot korrupsjon og maktmisbruk. Han var en politisk fange som døde i russisk fengsel, skriver han videre.

– Våre tanker går til hans etterlatte og alle som ønsker et demokratisk og fritt Russland.

Navalnyj var den mest profilerte kritikeren av Vladimir Putin da han i august 2020 ble forgiftet. Han returnerte til Russland etter behandling i Tyskland og ble da pågrepet.

Han har inntil nå sittet fengslet i en straffekoloni i Jamal-Nenets, langt mot nord i det sentrale Russland. Han har sonet flere ulike straffer på til sammen over 30 år.

Blant annet var han dømt for ekstremisme, underslag og hvitvasking. Tilhengerne hans mener anklagene var politisk motivert.

I forrige måned deltok Navalnyj i et rettsmøte via videolink etter å ha blitt flyttet til den arktiske straffekolonien fra et annet fengsel.

Kjempet mot korrupsjon

Russiske fengselsmyndigheter hevder det ble gjort forsøk på å gjenopplive Navalnyj, uten at dette lyktes. Dermed ble han erklært død.

Navalnyj var særlig kjent for sine avsløringer av korrupsjon i det russiske maktapparatet. Før han ble fengslet, sto han i bresjen for en rekke antikorrupsjonskampanjer. Han arrangerte også en rekke demonstrasjoner mot Vladimir Putin.

I 2013 stilte han til valg som ordfører i hovedstaden Moskva. Fem år senere ønsket han å stille som presidentkandidat og utfordre Putin, men kandidaturet ble ikke godkjent.

Powered by Labrador CMS