Nyheter

SIGNERTE: Olaf Scholz (t.h.) og den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj skrev fredag under på en avtale.

Zelenskyj og Scholz signerte historisk sikkerhetsavtale

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj undertegnet fredag en historisk bilateral sikkerhetsavtale med Tyskland

Publisert Sist oppdatert

Zelenskyj møtte Tysklands statsminister Olaf Scholz for å signere avtalen kort etter at han landet i Tyskland. Før han deltar på sikkerhetskonferansen i München i helgen, skal han også undertegne en tilsvarende avtale med Frankrike i Paris.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg har to viktige dager foran meg. Møter med partnere i Tyskland og Frankrike, nye avtaler og sikkerhetskonferansen i München, skrev han på X/Twitter.

Etter møtet med Scholz var det ventet at Zelenskyj flyr til Paris for å møte Frankrikes president Emmanuel Macron.

Detaljene i de langsiktige bilaterale avtalene er foreløpig ikke kjent, men meningen er at de skal gjelde inntil Ukraina eventuelt blir medlem av Nato.

Ukraina har sagt at de ønsker å bruke avtalen som ble inngått med Storbritannia, som grunnlag. Den avtalen formaliserte en rekke former for støtte britene har gitt og vil fortsette å gi til Ukrainas sikkerhet.

Zelenskyj skal også delta på sikkerhetskonferansen i München som arrangeres fra fredag til søndag, der han etter planen lørdag skal tale og be om ekstra finansiell og militær støtte.

Zelenskyjs rundtur i Europa finner sted på et kritisk tidspunkt for Ukraina ettersom det er økende press mot frontlinjen i øst på grunn av mangel på ammunisjon og nye russiske angrep.

Powered by Labrador CMS