Nyheter

DEKORERT: Her står de seks soldatene til venstre for oberstløytnant Rune Larsen, klare for å få sin utmerkelse torsdag 16. desember 2021.

Soldatene som reddet mann på sjøen, fikk utmerkelse

Vanligvis gis det en coin til den beste soldaten i kontingenten. Torsdag ga Akershus kommandantskap coin til seks soldater, som i november viste sterk handlingskraft.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Solen lå lavt under Oslofjorden mens fire tropper i Akershus kommandantskap stilte seg opp på sirlige rekker for sin siste oppstilling torsdag den 15. desember. Og som så mye annet disse dager, bar oppstillingen preg av smittesituasjonen. Med munnbind på, måtte soldatene selv feste vernedyktighetsmedaljen etter at oberstløytnant Rune Larsen hadde talt til dem. Selv om Larsen sa at han gjerne skulle gjort det selv og ville takke hver soldat personlig for deres tjenester, lot det seg ikke gjøre.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Deretter trakk han frem Sondre Bursvik, Mikkel Spurkland, Marte Smestad, Mari Johannessen, Fredrik Aniksdal og Mads Bårnes som hadde utmerket seg spesielt under tjenesten.

I slutten av november fikk de seks soldatene utfordret seg på en kamp mot klokken, da det ble meldt inn fra vakta at en mann hadde havnet på sjøen. I den mørke novembernatten, ble deres raske handlekraft og gode samarbeid, avgjørende for overlevelsen til mannen, ifølge oberstløytnanten.

– Jeg tror det hadde vært veldig lite sannsynlig at han hadde overlevd, hadde ikke vaktstyrken respondert slik som de gjorde, sa han i talen sin.

På ordre trådte soldatene frem for å motta sjef Akershus Kommandantskaps coin. Denne mynten er et symbol på at soldaten har utmerket seg meget positivt. Mynten var rammet inn sammen med et diplom.

Utmerkelsen deler oberstløytnant Larsen vanligvis ut til den beste soldaten i kompaniet, men denne gangen fikk alle seks soldatene som var involvert i hendelsen også coin.

Powered by Labrador CMS