Nyheter

AKERSHUSSTRANDEN: Soldatene viser hvor dramatikken utspilte seg da de reddet en mann fra å drukne i Oslofjorden. På bildet er soldatene Sondre Bursvik, Mikkel Spurkland, Marte Smestad, Mari Johannessen, Fredrik Aniksdal og Mads Bårnes.

Mann i nød i sjøen fikk hjelp av soldater

Vaktlaget samarbeidet raskt, i kamp mot klokken, mørket og kulden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kunne fort ha gått verre for mannen som søndag 21. november ble reddet opp fra sjøen av soldater på nattevakt ved Akershus festning i Oslo.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Ikke sjelden høres hoing fra kaiområdet, særlig i helgene, forteller Mads André Bårnes, han var lagfører den aktuelle natten.

Men det skulle vise seg å være mer enn feststemte folk på vei til eller fra Rådhusplassen og Aker brygge, som denne kaien ikke er så langt unna.

Alarmen går

«Soldater på streif ved Akershus festning hører rop om hjelp ved Akershusstranden og får gitt melding videre til operasjonssentralen ved Akershus festning» står det i loggen, ifølge nestkommanderende kompanisjef, Aleksander Højklint. Deretter ble politi og brannvesen varslet av Fredrik Aniksdal som styrer operasjonssentralen.

De to streifvaktene, Mari Johannesen og Mikkel Spurkland, var i nærheten av slottet på festningen og prøvde å lokalisere hvor ropene kom fra. Like nedenfor lå Oslofjorden mørk og kald, og de løp mot sjøen. Samtidig ble det sendt en bil med ytterligere tre soldater fra festningen til kaien.

– Det var bekmørkt og vanskelig å se noe på sjøen, sier Bårnes.

Holdt seg flytende

Så fikk de øye på mannen i vannet. Han klamret seg til en kraftledning flere meter fra land.

LAGARBEID: De samarbeidet raskt og effektivt om redningsdåden. Fra venstre: Sondre Bursvik, Mikkel Spurkland, Marte Smestad, Mari Johannessen, Fredrik Aniksdal og Mads Bårnes.

Bårnes roser laget sitt når han snakker med Forsvarets forum og sier alle samarbeidet raskt og fokusert for å få ham på land.

De se at det var en stige han måtte komme seg bort til for å komme seg opp av sjøen. Men den var flere meter unna der mannen lå. Soldatene snakket hele tiden med mannen mens han beveget seg langs kraftledningen som han fortsatt holdt fast i.

– Han var sliten og ville ta pauser, men vi fikk ham hele tiden til å bevege seg videre, forteller Bårnes som ikke kan fastslå temperaturen på land og i vannet akkurat da. Men det var kaldt. Lavvann gjorde også at avstanden mellom vannoverflaten og kaikanten ble stor, alt for høy til at en person uten videre kunne klyve opp.

Av med klær

– Vi kastet uti en livbøye til mannen og fikk ham til slutt opp via stigen. Så hjalp vi han inn i bilen, fikk raskt av klær og pakket ham inn i et brannteppe.

Politi og ambulansepersonell kom raskt på plass og tok over kommandoen. Mannen var medtatt, men bevisst.

Vaktlaget har fått mye skryt i ettertid for redningsdåden, også fra forsvarssjef Eirik Kristoffersen. I tillegg til de som allerede er nevnt, deltok Marte Glørud Smestad, sjåfør i vaktbilen, og Sondre Hermann Krogh Bursvik, responssoldat.

– Oppi dramatikken var det bra å oppleve at alle sto på og sammen reddet mannen så raskt vi kunne - treningen virket, sier Bårnes.

Powered by Labrador CMS