Nyheter

ETTERSLUKKING: Lørdag 4. februar 2023 brøt det ut brann i Festningen restaurant tilknyttet Akershus festning i Oslo sentrum. Brannvesenet drev etterslukking mandag morgen.
ETTERSLUKKING: Lørdag 4. februar 2023 brøt det ut brann i Festningen restaurant tilknyttet Akershus festning i Oslo sentrum. Brannvesenet drev etterslukking mandag morgen.

Forsvarsbygg håper å få Festningen restaurant opp å gå igjen

Etterslukningsarbeidet på Festningen restaurant var i sluttfasen mandag. Håpet er å få restauranten opp å gå igjen, sier Ove Håukåssveen i Forsvarsbygg.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Brannen oppsto lørdag kveld, men var slukket søndag morgen. Mandag formiddag holdt brannvesenet fortsatt på med etterslukningsarbeid.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Regionsjef i Forsvarsbygg avdeling Østlandet, Ove Haukåssveen, syns det var et trist syn å se bygget ble tatt av flammene lørdag kveld.

– Status på bygget er at det fortsatt pågår noe etterslukningsarbeid, men dette er i sluttfasen nå. Neste fase vil bli å jobbe med restverdierstatning, det vil bli en viktig del av prosessen videre, sier Haukåssveen til NTB.

Han sier det er for tidlig å si noe om framtiden til bygget slik situasjonen er nå, men at Forsvarsbygg jobber tett opp mot riksantikvaren for å avklare framtiden til Festningen restaurant.

– Vi er i gang og har som mål å få bygget opp igjen og få restauranten i gang igjen, sier Haukåssveen.

– Et forferdelig syn

Bygningen ble bygget i 1836 og fredet i 2014. Det fredede bygget manglet sprinkleranlegg.

– Dette er fryktelig trist. Først og fremst er vi glade for at det ser ut til å ha gått bra med ansatte og gjester. Dernest er vi triste for det som ser ut som betydelige skader på et viktig kulturminne, sa direktør Thorbjørn Thoresen i Forsvarsbygg i en pressemelding søndag.

Brannen ble også et stort sjokk for restauranteier Gjøran Sæther.

– Det var et forferdelig syn som møtte oss i går. Det er det absolutt verste som kan skje en restauranteier, å se de bildene fra i går, sa Sæther til Nettavisen søndag.

Totalt 13 ansatte som var på jobb, ble evakuert da brannen brøt ut, samt gjestene på den fullbookede restauranten.

Hjemmefrontmuseet ikke berørt

Byggene Kruttlageret og Hjemmefrontmuseet inne på Akershus festning er nærliggende bygninger til Festningen restaurant. Forsvarsbyggs befaringer og oppfølging viser at disse er ikke er berørt verken av brannen eller røyk.

Festningen er åpen for publikum som vanlig, men området rundt Hjemmefrontmuseet og Akershus slott er stengt av sikkerhetsgrunner.

Powered by Labrador CMS