Nyheter:

Patriot missilforsvarssystemer utplasseres for å beskytte baser i Irak, som ble rammet av iranske missiler i januar.
Patriot missilforsvarssystemer utplasseres for å beskytte baser i Irak, som ble rammet av iranske missiler i januar.

Norske soldater i Irak får beskyttelse mot missilangrep

Forsvarssystemer av typen Patriot blir utplassert i Ain al-Assad og en amerikanske base til i Irak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 7. januar rammet flere iranske missiler basen Ain al-Assad i Anbar-provinsen i Irak. Over 100 amerikanske soldater fikk hodeskader i angrepet. De norske soldatene hadde tatt dekning, men «kunne kjenne trykkbølgen fra rakettene», ifølge den norske styrkesjefen, oberstløytnant Einar Aarbogh.

Basene har tidligere ikke hatt noen form for forsvar mot denne typen angrep. Forrige uke meldte Pentagon at bakke-baserte luftforsvarssystemer skal utplasseres for å beskytte koalisjonsstyrker og amerikansk personell mot ulike typer trusler. Det er snakk om Patriot-missilforsvar, ifølge det militære nettstedet Stars and Stripes.

Disse systemer kan avskjære og uskadeliggjøre ballistiske missiler, som ble brukt i angrepet mot basen i januar. Radarsystemet kan oppdage innkommende missiler på opptil 100 kilometers avstand, mens Patriot-missilet har en rekkevidde på om lag 20 kilometer.

I følge Stars and Stripes har Patriot blitt sendt til både Erbil og Ain al-Assad. I tillegg er det ventet at ytterligere to systemer skal sendes fra Kuwait.

Et Patriot-batteri av samme typen som utplasseres i Irak.
Et Patriot-batteri av samme typen som utplasseres i Irak.

Flere missilangrep

Angrepene 7. januar var første gangen basene har blitt angrepet med ballistiske missiler, som har svært stor rekkevidde og sprengkraft. Patriot-missilene skal i første rekke avskjære ballistiske missiler.

Men amerikanske baser, inkludert Ain al-Assad har også tidligere blitt rammet av missiler av mindre kaliber og bombekaster-granater.

Den 11 og 14 mars ble Camp Taji, nord for Bagdad rammet av 15 missiler. To amerikanere og en britisk soldat ble drept i angrepene, som man mistenker at den iransk-støttet militsgruppen Kata'ib Hezbollah står bak.

C-RAM skal skyte ned prosjektiler av mindre kaliber og skal beskytte Patriot-systemene.
C-RAM skal skyte ned prosjektiler av mindre kaliber og skal beskytte Patriot-systemene.

For å beskytte mot angrep fra mindre missiler og artilleriangrep blir såkalte C-RAM systemer utplassert sammen med Patriot luftforsvarssystemene. C-RAM er en forkortelse for «Counter Rocket, Artillery, and Mortar» og består av en 20 mm maskinkanon. 

Med en skuddtakt på rundt 75 granater i sekundet skal denne skyte ned innkommende prosjektiler av mindre kaliber.

VILLE UTPLASSERE PATRIOT TIDLIGERE

Det amerikanske forsvaret har tidligere ønsket å utplassere Patriot-batterier i Irak. Dette skjedde like etter det iranske angrepet tidligere i år. Men dette stagnerte fordi USA trengte godkjenning fra irakiske myndigheter for å utplassere missilforsvarssystemet i landet. Nå er dette kommet på plass og utplasseringen er allerede i gang.

Powered by Labrador CMS