Nyheter:

IRAK: Soldater fra Nortu 5 i Al assad Air Base i Irak.

Norske soldater fikk vaksine som kan gi blodpropp

Norske soldater i Irak fikk covid-vaksinen fra Johnson & Johnson. Nå er vaksinen stanset i USA.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Før påske ble rundt 30 norske soldater ved Ain al-Assad-basen i Anbar-provinsen i Irak vaksinert mot covid-19. Vaksinen hadde de fått av amerikanerne.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) opplyser til Forsvarets forum at vaksinen er fra legemiddelfirmaet Johnson & Johnson. Denne vaksinen ble satt på vent 13. april av amerikanske helsemyndigheter, på grunn av uforutsette bivirkninger.

Seks tilfeller av en spesiell type blodpropp er oppdaget blant de nesten syv millioner amerikanerne som har blitt vaksinert med Johnson & Johnson-vaksinen.

Blant nordmennene som ble vaksinert i Irak er det ikke oppdaget noen komplikasjoner.

– Det er ikke registrert reaksjoner på vaksinen som fraviker det normale, skriver Ivar Moen, talsperson for FOH, i en e-post til Forsvarets forum.

– Liten sannsynlighet

Vaksineforsker Even Fossum ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus sier at komplikasjonene med Johnson & Johnson-vaksinen gir et liknende sykdomsbilde som man har sett hos enkelte som har fått covid-19-vaksinen fra AstaZeneca.

Men man vet foreløpig ikke om man kjenner til alle som er blitt rammet av bivirkningene av Johnson & Johnson-vaksinen.

– Så vet man ikke om man har sett det fulle bildet, om man har fanget opp alle tilfellene, sier Fossum.

Les også: Forsvaret har fått 800 vaksinedoser

Han legger til at alle tilfellene i USA er kvinner.

– Sannsynligheten for at det skal forekomme noe slikt blant de norske soldatene i Irak er nok liten, sier virusforskeren.

Han understreker at tilfellene av sjelden blodpropp har dukket opp i løpet av to uker etter vaksinering, så hvis de norske soldatene i Irak fikk vaksinen for mer enn to uker siden, så bør det være betryggende.

AstraZeneca til Afghanistan

Fossum mener likevel at det er riktig å stoppe vaksineringen når alvorlige potensielle bivirkninger blir oppdaget.

– Det er viktig at man velger å stoppe når det er mistanke om uventede bivirkninger, sier han.

Også den norske styrken i Afghanistan har fått en vaksine som nå er stanset. Soldatene i Afghanistan fikk første dose av vaksinen fra AstraZeneca i februar. Kontingenten fra Forsvarets sanitet som reiste til Kabul i mars, ble også vaksinert med AstraZeneca-vaksinen før avreise.

Norske helsemyndigheter valgte å ta en pause i bruken av AstraXeneca-vaksinen, etter at det ble oppdaget flere tilfeller av blodpropp hos personer som hadde tatt vaksinen.

Ivar Moen sier til Forsvarets forum at Forsvaret følger de nasjonale vaksinebestemmelsene.

Powered by Labrador CMS