Nyheter:

AL-ASAD: Den norske styrken i al-Asad-leiren i Irak. Her står de oppstilt i forbindelse med kong Haralds fødselsdag.

Norske soldater i god behold etter rakettangrep mot flybase i Irak

Flere raketter har rammet en flybase i Irak der norske soldater er stasjonert, bekrefter Forsvarets operative hovedkvarter, som opplyser at de er i god behold.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var onsdag flere ubekreftede meldinger på sosiale melder om rakettangrepet mot Ain al-Asad-basen i Anbar-provinsen i Vest-Irak. FOH bekrefter rakettangrepet overfor NTB.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi har fått melding om at alle norske er gjort rede for og i god behold, sier pressevakt major Elisabeth Eikeland ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB onsdag morgen.

Eikeland sier til Forsvarets forum at Forsvaret ennå ikke vet noe om skader på basen eller om andre personer ble skadet i angrepet.

Alarmen gikk 05.32 norsk tid (07.32 lokal tid).

– O6.00 var alarmen over. Noe som betyr at de satt litt over en halvtime i dekning, sier Eikeland til Forsvarets forum.

Iranske raketter

Nyhetsbyrået AFP melder at dreier seg om ti raketter. Ifølge kilder byrået har snakket med skal det dreie seg om iransk-produserte raketter av typen Arash 4. Disse har kaliber 122 millimeter, og er ifølge AFP større enn 107 millimeter-rakettene som vanligvis blir brukt mot vestlige mål i Irak.

Nyhetsbyrået Reuters siterte først ikke navngitte sikkerhetskilder som bekrefter at flere raketter traff flybasen.

Talsmannen for den USA-ledede koalisjonen opplyste senere til nyhetsbyråene AP og AFP at minst ti raketter ble skutt mot basen. De har ikke fått informasjon om skadde eller omkomne i angrepet, som skjer bare to dager før paven skal besøke Irak.

Norske soldater har vært stasjonert ved dronebasen Ain al-Asad, som ligger 200 kilometer fra grensa til Syria, siden 2017. De deltar i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Ny kontingent

En ny kontingent norske soldater ankom i februar basen, der oppdraget er å bidra med vakt og sikring, ifølge Forsvaret.

I januar i fjor utførte Iran et større missilangrep mot basen som svar på USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad fem dager tidligere.

Over 100 soldater fikk mindre hodeskader som følge av angrepet, ifølge USAs forsvarsdepartement.

Powered by Labrador CMS