Nyheter:

UNMISS: Et FN-kjøretøy på veien mellom Support Base Malakal og flyplassen i Malakal i Sør-Sudan i 2013.

Korona-smitte i FN-misjon: Halvparten er norske

Ti personer er smittet av korona ved FN-misjonen i Sør-Sudan. Minst fem nordmenn har testet positivt.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ti aktive tilfeller av covid-19 i UNMISS-leirer akkurat nå.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver Kirk L. Kroeker, talsperson for FN-misjonen United Nations Mission in South Sudan (UNMISS), i en e-post til Forsvarets forum.

Det betyr at en stor andel av de smittede i UNMISS er nordmenn. I helgen bekreftet Forsvaret at to norske stabsoffiserer i Sør-Sudan har testet positivt på korona.

Onsdag opplyste Politidirektoratet at tre norske politirådgivere som deltar i UNMISS er smittet av viruset. Alle tre har også hatt symptomer på covid-19. En fjerde politirådgiver har vist symptomer, men har testet negativt. Politiet mistenker at det kan være snakk om et falskt negativt testresultat.

Forsvaret har 17 stabsoffiserer i UNMISS, mens politiet har 18 politirådgivere på plass i FN-misjonen. Av de 35 nordmennene, har minst fem testet positivt på korona. Det tilsvarer én av syv, eller 14 prosent.

Andelen smittede er langt høyere blant det norske personellet enn blant UNMISS-personellet totalt. Det jobber ifølge FN rundt 19 000 sivile og militære personer i UNMISS. Altså er totalt én av 1900 smittet i øyeblikket. Det tilsvarer 0,05 prosent.

Ingen informasjon

Forsvaret ønsker ikke å kommentere spriket mellom smitteandelen blant UNMISS-personellet og andelen smittede nordmenn. De vil heller ikke opplyse noe mer om smittesituasjonen i det norske styrkebidraget i Sør-Sudan.

– Vi går av operasjonelle årsaker ikke ut med informasjon om covid-19 i internasjonale operasjoner. Men jeg kan bekrefte at det ikke er noen faktorer som tilsier at oppdragsløsningen blir påvirket. Det er god dialog med styrkesjefen, skriver major Elisabeth Eikeland, talsperson i Forsvarets operative hovedkvarter, i en SMS til Forsvarets forum.

Les også: Vaksinemangel i Forsvaret

Politiet ønsker heller ikke å spekulere i eventuelle årsaker til at så mange av det norske personellet er smittet.

– Vi har ikke noe grunnlag for å si at en så stor andel av de smittede er norske. Vi har full oversikt over eget personell og gode rutiner rundt disse. FN-misjonen må svare for resten av oppdragets personell, skriver Ingrid Dagestad, seksjonssjef i Politidirektoratet, i en e-post til Forsvarets forum.

Ingen vaksiner

´Tidligere i februar ble det kjent at to personer blant det norske militære personellet i Afghanistan hadde testet positivt på korona. Det førte til at norske helsemyndigheter avså 200 vaksinedoser til Forsvarets personell i Afghanistan.

Foreløpig er det ingen planer om å sende vaksiner til nordmennene som deltar i UNMISS i Sør-Sudan.

– Vi har kun fått i oppdrag av Helse – og omsorgsdepartementet å sørge for vaksinering av norsk militært personell som nå tjenestegjør i Afghanistan, skriver Knut Jønsrud, leder av Vaksineforsyningen ved Folkehelseinstituttet, i en e-post.

Generelt har det vært relativt lite smitte blant personellet i UNMISS.

– Etter at sykdommen brøt ut her i april 2020, har 250 av de rundt 19 000 sivile og uniformerte personene som tjenestegjør i Sør-Sudan blitt diagnostisert med covid-19, skriver Kroeker.

Powered by Labrador CMS