Nyheter:

SPENT: Etiopiere leser aviser med forsidebilde av statsminister Abiy Ahmed i hovedstaden Addis Abeba.

Myndighetene i Tigray tar på seg skyld for flyplassangrep

Myndighetene i Tigray-regionen i Etiopia bekrefter at de angrep to flyplasser i naboregionen Amhara sent fredag kveld.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– I går kveld gjorde vi stor skade på militære deler av flyplassene i Gondar og Bahir Dar, sier Getachew Reda i en uttalelse. Han er et høytstående medlem i Folkefronten for frigjøringen av Tigray (TPLF), som styrer Tigray-regionen i Etiopia.

FN og den afrikanske unionen (AU) har tidligere uttrykt bekymring for at konflikten i Tigray-området kan spre seg til naboregionene.

– I de sene timer 13. november ble en missil avfyrt mot byene Bahir Dar og Gondar. Som et resultat av dette har flyplassområdene fått ødeleggelser, heter det i en uttalelse fra den etiopiske regjeringen.

Tidligere ble det rapportert om at det var hørt to eksplosjoner i Amhara-regionen fredag kveld. Etter eksplosjonene ble det hørt skuddveksling i 15 minutter før det så ble helt stille, sier et vitne.

– Flyplasser et legitimt mål

Det har gått en drøy uke siden landets regjering startet en militær offensiv mot Tigray-regionen, angivelig utløst av at opprørere angrep en lokal militærbase. Regjeringens offensiv er rettet mot Tigray-opprørere som er lojale til TPLF.

Reda hevder at soldater fra Eritrea, Etiopias tradisjonelle erkefiende, er med i kampene, noe Etiopia nekter for. Han truer med å utvide kampene til nabolandet.

– Enten de tar av fra (Eritreas hovedstad) Asmara eller Bahir Dar for å angripe Tigray, vil vi begå gjengjeldende angrep. Vi vil også angripe visse andre mål med raketter, i tillegg til flyplasser, sier han.

Mulige krigsforbrytelser

Hundrevis av mennesker skal så langt ha blitt drept, mange av dem i det Amnesty International karakteriserer som «massakrer».

FN har bedt om full etterforskning av mulige krigsforbrytelser i Etiopia etter rapporter om drap på sivile i Tigray-regionen.

De har også bedt Etiopia om å åpne opp for humanitær tilgang i Tigray-regionen, samt at landet lar sivile forlate konfliktområdene. Over 11.000 mennesker har flyktet over grensen til nabolandet Sudan etter at konflikten brøt ut.

Kartet viser Tigray-regionen i Etiopia.
Powered by Labrador CMS