Nyheter

FLINTLOCK: Soldater fra Kamerun på patrulje for å lokalisere en landsby ved Daboya i Ghana under øvelse Flintlock. Bildet er datert 7. mars.

Norge deltok ikke på planlagt spesialstyrkeøvelse i Afrika

En såkalt statusavtale mellom Norge og Elfenbenskysten kom ikke på plass i tide til årets Flintlock-øvelse. Avtalen skal sikre norske soldater som sendes på oppdrag i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge skulle etter planen delta i den USA-ledede øvingsrekken Flintlock, som i år skulle gjennomføres i Ghana og Elfenbenskysten, ifølge regjeringens oversikt over internasjonal innsats i 2023.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Norge har deltatt på Flintlock tidligere og planla også i år å sende noen få spesialsoldater i et team sammen med en av våre nære allierte. I år lyktes vi imidlertid ikke å inngå statusavtale i tide før øvelsen, noe som var en forutsetning, skriver sjefen for Forsvarets spesialstyrker, generalmajor Joar Eidheim, i en e-post til Forsvarets forum.

Avtalen skulle vært mellom Norge og Elfenbenskysten, og den norske deltakelsen ble «kansellert i sin helhet » fordi den ikke var på plass, skriver talsperson Marius Vågenes Villanger ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Eidheim i Spesialstyrkene utdyper:

– En statusavtale sikrer en omforent forståelse for den rettslige statusen soldatene har mens de øver i et annet land. En slik avtale er avgjørende for å sikre ivaretagelsen av folkene vi sender utenlands.

Øvelse Flintlock er den største årlige spesialstyrkeøvelsen USAs tilstedeværelse i Afrika (U.S. Africa Command – forkortet AFRICOM) avholder. Deltakelse fra afrikanske og allierte nasjoner viser en felles innsats for å møte ondsinnede aktiviteter og voldelig ekstremisme i Sahel og den vestafrikanske regionen, står det. Øvelsene er blitt gjennomført siden 2005, står det på AFRICOMs nettsider.

SPESIALSTYRKESJEF: Generalmajor Joar Eidheim.

– Å bidra til stabilitet i andre land er viktig, selv om Forsvarets primæroppgave er å beskytte nasjonen. Flintlock er en øvelse der små bidrag av spesialstyrker støtter militær kapasitetsbygging i utvalgte afrikanske land. Slik militær assistanse er èn av flere oppdrag spesialstyrkene løser, skriver Eidheim.

– Spesialstyrkene ser på Flintlock som et godt og effektivt tiltak for å bidra til stabilitet, og planlegger å delta sammen med nære allierte ved neste anledning. Forutsetningen er at en «status of forces agreement», kjent som SOFA, er på plass i god tid før øvelsen.

Årets øvelse fant sted i Ghana og Elfenbenskysten fra 1. til 15. mars. Omtrent 1300 soldater fra 30 nasjoner var påmeldt, går det frem av AFRICOMs nettsider.

Powered by Labrador CMS