Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag, Nederland.

Krigsforbryter­tiltalt leder i Darfur overga seg

63-åringen var en av toppene i den fryktede Janjaweed-militsen som terroriserte sivilbefolkningen i Darfur-regionen i Sudan tidlig på 2000-tallet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Militslederen Ali Kushayb, som i 13 år har vært etterlyst for krigsforbrytelser i Darfur, har overgitt seg til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Kushayb, som egentlig heter Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahman, meldte seg selv for myndighetene i Den sentralafrikanske republikk og er nå i ICCs varetekt, heter det i en kunngjøring fra domstolen i Haag.

63-åringen var en av toppene i den fryktede Janjaweed-militsen som terroriserte sivilbefolkningen i Darfur-regionen i Sudan tidlig på 2000-tallet.

Han ble etterlyst av ICC i 2007 og anklaget for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Kushayb er tiltalt for 504 drap, 20 tilfeller av voldtekt og for å ha bidratt til å drive 41.000 mennesker på flukt.

I ett av angrepene Janjaweed-militsen utførte under Kushaybs kommando, ble 150 mennesker drept, 30 av dem barn, i løpet av halvannen time, ifølge et øyenvitne som overlevde.

Kushayb ble pågrepet i Sudan samme år som ICC tok ut tiltale mot ham, men ble løslatt alt året etter. I 2013 fikk han kommando over en regjeringsvennlig militsstyrke i Darfur.

Det er ikke kjent hvor han har oppholdt seg etter at Sudans mangeårige president Omar al-Bashir ble styrtet i april i fjor.

Bashir har vært etterlyst av ICC siden 2009, og Sudans overgangsråd åpnet i februar i år for å utlevere ham til Haag. Det har ennå ikke skjedd.

Powered by Labrador CMS