Nyheter

Taliban er i ferd med å ta full kontroll over Afghanistan igjen. Dette bildet er fra Kandahar, som ble erobret av opprørerne natt til fredag.

Storbritannias forsvarsminister frykter full borgerkrig i Afghanistan

Taliban har siden mai erobret store deler av Afghanistan, den siste uka også 18 av landets 34 provinshovedsteder.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Afghanistan går i oppløsning, det kan ende med at landet på nytt blir base for grupper som al-Qaida, sier britenes forsvarsminister Ben Wallace.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I et intervju med BBC beskriver Wallace tidligere president Donald Trumps avtale med Taliban som «en råtten avtale» som kan ha bidratt til å undergrave regjeringen i Kabul.

Trump-administrasjonen inngikk avtalen i februar 2020 og lovet militær tilbaketrekning innen 1. mai i år, mot at Taliban innstilte sine angrep mot USAs og Natos styrker i landet.

– Som internasjonale partnere fant vi dette ubehagelig, ettersom vi hadde sendt styrker gjennom en amerikansk rammeavtale. Så når de trakk denne avtalen, måtte vi dra, sier Wallace.

Taliban har siden mai erobret store deler av Afghanistan, den siste uka også 18 av landets 34 provinshovedsteder.

Wallace frykter at Afghanistan på nytt skal bli base for militante grupper som vil angripe mål i Vesten.

– Al-Qaida vil trolig vende tilbake, sier han til Sky News.

I et land styrt av krigsherrer og av ulike provinser og stammer, kan man fort ende opp med borgerkrig om man ikke er forsiktig, noe Storbritannia fant ut i 1830-årene. Jeg tror at vi nå er på vei mot borgerkrig, sier den britiske forsvarsministeren.

Les også: Talibans lynoffensiv fortsetter

Powered by Labrador CMS