Nyheter:

MØTTE KOLLEGER: Forsvarssjef general Eirik Kristoffersen møtte forsvarssjefer fra hele Nato.
MØTTE KOLLEGER: Forsvarssjef general Eirik Kristoffersen møtte forsvarssjefer fra hele Nato.

Forsvarssjefen om Afghanistan: Venter på Biden

Natos militærråd diskuterte tre scenarier for veien videre i Afghanistan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– På Afghanistan og Irak har ikke den nye administrasjonen i USA kommet ut med sin strategi. Så det er en viss usikkerhet nå, på grunn av at vi har fått et presidentskiftet. Derfor er det mye forventninger til hva den nye administrasjonens strategi vil være, spesielt i Afghanistan, men også i Irak, sier Forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Han har en liten pause fra møte i Natos militærkomité, som ble avholdt onsdag 27. januar. Normalt møtes de i Brussel, men på grunn av korona, har Kristoffersen deltatt på linje fra Forsvarsdepartementet i Oslo.

Les også: Biden til Stoltenberg: Du har vært uvurdelig

Afghanistan

Et av temaene på møtet var Natos fremtid i Afghanistan. USAs ferske president Joe Biden har ikke rukket å legge frem sin Afghanistan-politikk.

– Det foregår en fredsprosess med Taliban, som USA og Taliban startet. Den fredsprosessen har lagt til grunn at USA skal trekke seg ut av Afghanistan innen 1. mai. Det er bare cirka tre måneder til 1. mai, og det ser ikke ut som at voldsnivået i Afghanistan har gått ned siden fredsprosessen har startet. Koalisjonsstyrker har ikke blitt angrepet, men mellom afghanske sikkerhetstyrker og Taliban har det vært mange angrep.

Ny teknologi

Kristoffersen forteller at forsvarssjefene diskuterte alternative muligehter for Afghanistan. Enten blir det en fredsavtale og Nato trekker seg ut. Ellers så blir det ikke en fredsavtale, og Nato fortsetter sin tilstedeværelse. Det tredje alternativet er at det blir en avtale som tilsier at både Taliban og den afghanske regjeringen fortsatt ønsker Natos tilstedeværelse.

– Skal vi få til en ordentlig uttrekning så haster det med å få en avklaring rundt de spørsmålene her, sier Kristoffersen.

Les mer: Biden-administrasjonen skal se nærmere på Afghanistan-avtale

På møtet ble det også diskutert hva som skal være Natos rolle fremover, blant annet hvordan nye forsvarsdomener som cyber og verdensrommet skal koordineres med de klassiske domenene land, sjø og luft. Forsvarssjefene ble enige om dokumentet «The NATO Warfighting Capstone Concept», som handler om hvordan Nato skal ta inn over seg ny teknologi.

– Når alle nasjonene blir enige, så er det et viktig dokument for utviklingen av Nato, men også for hvordan hver enkelt nasjon skal utvikle sine styrker, sier Kristoffersen.

Powered by Labrador CMS