Nyheter

NORSKTRENT: Flere norsktrente spesialsoldater kjemper på russisk side i Ukraina. Bildet er fra en reportasjereise i Afghanistan. Norske spesialsoldater TF-51 var mentorer for det afghanske Crisis Response Unit CRU222 i Kabul by.

Kilder til NRK: Norsktrente spesialsoldater vervet til russisk side i krigen i Ukraina

Soldatene ble rekruttert av russiske agenter i Iran og lovet en månedslønn på 1500 amerikanske dollar og et russisk pass etter seks måneder i tjeneste, melder rikskringkasteren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere norsktrente spesialsoldater fra den afghanske spesialpolitiavdelingen Crisis Response Unit 222 (CRU) har blitt vervet til å kjempe på russisk side i krigen i Ukraina, forteller flere ikke navngitte kilder til NRK. En av dem omtales som en afghansk oberst fra spesialenheten, en annen er en tidligere CRU-soldat som nå kjemper på russisk side i Wagner-gruppen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Da Nato og Norge forlot Afghanistan i august 2021, kollapset den afghanske regjeringen, og Taliban tok kontrollen over hele landet på rekordtid.

Krisen satte de norsktrente spesialsoldatene og familiene deres i en meget krevende situasjon. Deres dødsfiender i Taliban hadde nå all makt i landet. En del av spesialsoldatene ble evakuert til Norge, mens andre gikk i dekning eller dro til Iran for å unnslippe Taliban og for å finne seg nytt arbeid.

– For en kort tid siden ble en gruppe på syv personer og en annen på 25 rekruttert til å kjempe med russerne i Ukraina-krigen. Soldatene ble rekruttert i to forskjellige byer i Iran, men de har ikke reist til Ukraina ennå, sier en afghansk oberst til NRK.

NRK har innhentet kommentarer fra den iranske ambassanden i Norge, som sier at de på det sterkeste avviser påstanden om rekruttering av afghanske styrker i Iran til krigen i Ukraina. Talsperson Per Espen Strande i Forsvaret sier at dersom NRKs opplysninger stemmer, er det uheldig.

Powered by Labrador CMS