Nyheter

NORSKTRENT: Flere norsktrente spesialsoldater kjemper på russisk side i Ukraina. Bildet er fra en reportasjereise i Afghanistan.
Norske spesialsoldater TF-51 var mentorer for det afghanske Crisis Response Unit CRU222 i Kabul by.
NORSKTRENT: Flere norsktrente spesialsoldater kjemper på russisk side i Ukraina. Bildet er fra en reportasjereise i Afghanistan. Norske spesialsoldater TF-51 var mentorer for det afghanske Crisis Response Unit CRU222 i Kabul by.

Kilder til NRK: Norsktrente spesialsoldater vervet til russisk side i krigen i Ukraina

Soldatene ble rekruttert av russiske agenter i Iran og lovet en månedslønn på 1500 amerikanske dollar og et russisk pass etter seks måneder i tjeneste, melder rikskringkasteren.

Publisert Sist oppdatert

Flere norsktrente spesialsoldater fra den afghanske spesialpolitiavdelingen Crisis Response Unit 222 (CRU) har blitt vervet til å kjempe på russisk side i krigen i Ukraina, forteller flere ikke navngitte kilder til NRK. En av dem omtales som en afghansk oberst fra spesialenheten, en annen er en tidligere CRU-soldat som nå kjemper på russisk side i Wagner-gruppen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Da Nato og Norge forlot Afghanistan i august 2021, kollapset den afghanske regjeringen, og Taliban tok kontrollen over hele landet på rekordtid.

Krisen satte de norsktrente spesialsoldatene og familiene deres i en meget krevende situasjon. Deres dødsfiender i Taliban hadde nå all makt i landet. En del av spesialsoldatene ble evakuert til Norge, mens andre gikk i dekning eller dro til Iran for å unnslippe Taliban og for å finne seg nytt arbeid.

– For en kort tid siden ble en gruppe på syv personer og en annen på 25 rekruttert til å kjempe med russerne i Ukraina-krigen. Soldatene ble rekruttert i to forskjellige byer i Iran, men de har ikke reist til Ukraina ennå, sier en afghansk oberst til NRK.

NRK har innhentet kommentarer fra den iranske ambassanden i Norge, som sier at de på det sterkeste avviser påstanden om rekruttering av afghanske styrker i Iran til krigen i Ukraina. Talsperson Per Espen Strande i Forsvaret sier at dersom NRKs opplysninger stemmer, er det uheldig.

Powered by Labrador CMS