Nyheter

MILITÆRKUPP: Opptøyer i Khartoum mot militærkuppet som veltet regjeringen til statsminister Abdalla Hamdok i november 2021. Illustrasjonsfoto.

Finland: Vestlig fravær i Sudan kan gi rom for Wagner

– Wagner-gruppen kan tjene på konflikten i Sudan, sier Finlands utenriksminister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske leiesoldatgruppen Wagner kan komme til å tjene på konflikten i Sudan, mener Finlands utenriksminister Pekka Haavisto.

– Det er ikke rettferdig at alle utlendinger drar fra landet i denne situasjonen. Hvis vi drar, gir vi også rom for at Wagners styrker og Russland kan spille dette spillet, sier Haavisto.

Uttalelsen ble gitt da han mandag ankom EUs utenriksministermøte i Brussel.

En rekke vestlige land har evakuert sine diplomater og stengt sine ambassader etter at det brøt ut kamper i Khartoum for en drøy uke siden.

Kampene står mellom to tidligere allierte som sammen sto bak kuppet i 2021, og som leder henholdsvis regjeringshæren og den paramilitære gruppen RSF.

De siste dagene har blant annet CNN meldt at Wagner har forsynt RSF med raketter for å hjelpe gruppen i kampen mot landets regulære styrker.

BBC skriver mandag at de ikke har funnet bevis for at russiske styrker befinner seg i Sudan akkurat nå, men at det finnes bevis for at Wagner har operert i Sudan tidligere, og at Wagner-sjef Jevgenij Prigozjins aktiviteter i landet har blitt utsatt for sanksjoner fra USA og EU.

BBC nevner også at russiske militære aktivteter i Sudan strekker seg flere år tilbake.

Siden 2017 har russiske og internasjonale kilder publisert bilder som tilsynelatende viser russiske leiesoldater i Sudan, ifølge BBC, som legger til at mye av Wagners angivelige virksomhet i landet er relatert til utvinning av gull og andre naturressurser.

«Jevgenij Prigozjin og hans nettverk utnytter Sudans naturressurser for personlig vinning,» uttalte USAs daværende finansminister Steven Munchin i 2020.

Powered by Labrador CMS