Nyheter

BLOD: Disse posene blod ble sendt fra Sykehuset innlandet til Kabul i forrige uke,
BLOD: Disse posene blod ble sendt fra Sykehuset innlandet til Kabul i forrige uke,

Sendte ekstra blod til Kabul

Sykehuset innlandet måtte sende tre ekstra leveranser med blod til feltsykehuset i Kabul under evakueringen av Afghanistan i forrige uke.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Under evakueringen fra Afghanistan i forrige uke, hadde personalet på feltsykehuset i Kabul ekstra mye å gjøre. Sykehuset, som hovedsakelig behandlet soldater fra Nato-styrkene i Afghanistan, tok imot pasienter som ble skadd da tusenvis av mennesker samlet seg rundt flyplassen, i håp om å komme seg ut av landet før Taliban tok over makten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi har levert blod i tråd med avtalen med Forsvaret, sier Line Fuglehaug ved Kommunikasjonsavdelingen på Sykehuset innlandet.

Hun forteller at sykehuset har en fast avtale om å levere blod til Forsvarets utenlandsoppdrag. Forsendelsene til Afghanistan har vært cirka én gang i måneden.

– Forrige uke ble det sendt tre hasteleveranser til Afghanistan. Den siste ble sendt forrige torsdag, etter eksplosjonen på flyplassen, sier Fuglehaug.

Mer enn 180 ble drept og et ukjent antall mennesker ble skadet da en selvmordsbomber sprengte seg selv utenfor en av portene til flyplassen i Kabul torsdag 26. august. Rundt 50 av de skadde ble behandlet på feltsykehuset på flyplassen.

– Vi fikk sendt inn blod fra mange land. Også i Norge tilkalte blodbanken givere slik at dagen etter hadde vi blod tilgjengelig, i tilfelle det skjedde en ny masseskade, sa styrkesjef Bent Andreas Salberg til VG onsdag.

TIL KABUL: Beholdere med blod, klare til å bli sendt av gårde.
TIL KABUL: Beholdere med blod, klare til å bli sendt av gårde.

Når behovet for ekstra blod dukker opp, hender det at sykehuset må ringe rundt til faste blodgivere, for å høre om de har mulighet til å stille opp på kort varsel.

– Blodet ble levert på veldig kort tid. Det krever en ekstrainsats, både fra personell og blodgivere, sier Fuglehaug.

Ekstraleveransene til Forsvaret gikk ikke utover sykehusets normale beredskap.

«God innsats fra våre blodgivere og ansatte bidrar til å redde liv – også ved ekstraordinære hendelser langt unna, uten at det går på bekostning av beredskap lokalt», skriver Sykehuset innlandet på Facebook.

Powered by Labrador CMS