Nyheter:

Sanitetsøvelse med medisinsk evakuering i Afghanistan i 2014.

Ny undersøkelse om Afghanistan-veteraner

9190 Afghanistan-veteraner får torsdag undersøkelsen som skal kartlegge deres erfaringer, helse og livskvalitet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et av spørsmålene Forsvarets sanitet ønsker å få svar på med undersøkelsen, er om forekomst av posttraumatisk stress øker med tid hos veteranene. Det har nemlig en dansk undersøkelse tydet på. I den undersøkelsen så de økt forekomst etter seks og et halvt år, sammenlignet med to og et halvt år etter deployeringen.

– Det er ikke alltid tilfellet at tiden leger alle sår Vi lurer på om vi ser samme trend som danskene, men håper ikke det, sier prosjektleder og psykolog Hans Jakob Bøe til Forsvarets forum.

I 2012 gjennomførte Forsvarets sanitet den første Afghanistan-undersøkelsen, der de spurte veteraner som hadde tjenestegjort i Afghanistan mellom 2001 og 2011 om deres erfaringer, helse og livskvalitet. I snitt var det da fire år siden de 4053 respondentene hadde vært deployert.

Fakta om Afghanistan-undersøkelsene

  • Den første Afghanistan-undersøkelsen ble gjennomført i 2012. Den viste at 4,4 prosent rapporterte om symptomer forenelig med psykisk lidelse. Det var i gjennomsnitt fire år siden de som svarte hadde avsluttet sin tjeneste.
  • En tilsvarende undersøkelse av norske FN-veteraner fra 2016, der det i snitt var 27 år siden endt tjeneste, rapporterte 12,4 prosent om symptomer forenelig med psykisk lidelse.
  • Undersøkelsen høsten 2020 sendes ut til over 9000 veteraner 24. september. Frist for å svare er 1. november.
  • Av de 9190 Afghanistan-veteranene som har tjenestegjort mellom 2001 og 2020, og får tilsendt undersøkelsen, jobber 41,3 prosent fortsatt i Forsvaret. Kvinneandelen er 7,6 prosent.

Kilde: Forsvarets sanitet

«Hovedtendensen i den norske Afghanistan-undersøkelsen kan formuleres i positive termer. Undersøkelsen viser at det store flertall av norsk militært personell som har tjenestegjort i Afghanistan 2011-2011 fremstår med en god psykisk helsetilstand i gjennomsnitt fire år etter fullført tjeneste», stod det i konklusjonen av undersøkelsen for åtte år siden.

– Denne undersøkelsen er ikke en repetisjon, det er en videreutvikling, sier Bøe.

Undersøkelsen som sendes ut torsdag er gjort litt kortere enn den forrige var, og de som står bak den anslår at den vil ta mellom 20 og 40 minutter å fullføre.

– Vi håper så mange som mulig har tid til å svare. Vi har respekt for at det være krevende for noen. Det kan vekke minner som ikke er så hyggelig, men de som velger å bruke tid på dette gjør en viktig jobb for veteranfellesskapet, sier prosjektlederen.

Han sier at undersøkelsen er viktig av flere årsaker. Erfaringene brukes til å tilrettelegge for fremtidens veteraner. I tillegg gir det hjelpeapparatet, Forsvarets sanitet og politiske myndigheter kunnskap om erfaringene fra utenlandstjeneste, til behandling og oppfølging.

Forsvaret har laget en egen nettside for undersøkelsen. Der er det også kontaktinformasjon dersom en opplever plager eller har behov for helsehjelp.

Powered by Labrador CMS