Nyheter

KABUL: To norske kirurger opererer en pasient med IED og skuddskade i Kabul i 2020.

Så mange norske soldater er såret i Afghanistan

Til sammen har 921 norske soldater blitt såret i Afghanistan, men Forsvaret har ikke kvalitetssikrete tall på hvor mange av dem som ble såret i stridshandlinger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av 19 års deltagelse i krigen i Afghanistan har ti norske soldater mistet livet. Enda flere er skadet, men Forsvaret har ikke kvalitetssikrede tall over hvor mange norske soldater som er skadet i kamper i Afghanistan.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Totalt har 921 soldater registrert en skadediagnose i forbindelse med tjeneste i Afghanistan, ifølge en beregning gjort av Forsvarets sanitet (FSAN) på forespørsel fra Forsvarets forum. Problemet er å skille mellom de som blir skadet i stridshandlinger og de som blir skadet i andre aktiviteter, for eksempel mens de trener.

– Det ble forsket på dette for perioden 2001 til 2010. For denne perioden har vi kvalitetssikrede tall, sier Endre Nedberg, kommunikasjonsansvarlig i FSAN, til Forsvarets forum.

Gikk gjennom journaler

En gruppe forskere, med blant annet overlege og oberst i FSAN Geir Bjerkan, gikk gjennom alle medisinske journaler for norsk militært personell i Afghanistan i perioden frem til januar 2011. Resultatene fra forskningen er publisert i Tidsskriftet for Den norske legeforening.

Ifølge artikkelen var det 45 skadehendelser, inkludert ni dødsfall, blant 42 soldater i perioden frem til og med 2010. Ytterligere én norsk soldat mistet livet i april 2011.

Les også: Krigen i Afghanistan har hatt en høy pris

«Skademekanismen for sju av dødsfallene var veibomber (improvised explosive device; IED). Alle skader som medførte dødsfall var ikke mulig å overleve. Sju soldater ble alvorlig såret. Mekanismene var skuddskader, IED, splintskader fra rakettgranat og mineeksplosjon. 29 hendelser på 28 soldater medførte lettere skader. Hyppigste mekanisme var rikosjettskade eller splintskade fra skudd eller granatnedslag», skriver forskerne i Tidsskriftet.

Notatet konkluderer med at FSAN arbeider med å kvalitetssikre disse tallene og vil publisere endelig tall for skader relatert til stridshandlinger når disse er klare.

55 fikk medalje

Fra 2011 har ikke Forsvaret kvalitetssikrede tall på hvor mange norske soldater som er såret i stridshandlinger i Afghanistan.

«For perioden 2011-2021 har ikke Forsvarets sanitet publiserte og kvalitetssikrede tall, men tall fra vårt medisinske journalsystem viser at det er 921 soldater som har registrert en skadediagnose i forbindelse med tjeneste i Afghanistan. Dette er nesten utelukkende «non-battle injuries», altså skader som ikke har skjedd i forbindelse med stridshandlinger», skriver FSAN i et internt notat Forsvarets forum har fått tilgang til.

Les også: Så mye har krigen i Afghanistan kostet Norge

Likevel har Forsvaret en indikasjon på hvor mange som har blitt såret i stridshandlinger. Totalt er det 55 soldater som i tidsrommet 2001-2021 har blitt tildelt Forsvarets medalje for sårede i strid av forsvarssjefen.

– Dette er tallet på de som har fått Forsvarets medalje for sårede i strid. FSAN vet ikke sikkert om alle som er såret i strid i Afghanistan har fått medaljen, sier Nedberg.

Ifølge Nedberg må soldater nomineres til medaljen fra sine avdelingssjefer.

Powered by Labrador CMS