Nyheter

ANDRE VERDENSKRIG: Josef Schutz (101 år) dekker til ansiktet sitt mens han sitter i rettssalen i Brandenburg i Tyskland. Han er dømt til fem års fengsel for medvirkning til holocaust.
ANDRE VERDENSKRIG: Josef Schutz (101 år) dekker til ansiktet sitt mens han sitter i rettssalen i Brandenburg i Tyskland. Han er dømt til fem års fengsel for medvirkning til holocaust.

101-åring dømt til fem års fengsel for medvirkning til holocaust

Josef Schütz (101) er dømt til fem år i fengsel for å ha medvirket til drap på 3518 fanger i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen under andre verdenskrig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommen ble avgitt i en tysk domstol tirsdag. Schütz blir dermed den eldste personen som noen gang har blitt dømt for medvirkning til holocaust.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Briter hedret norske veteraner fra andre verdenskrig

Han er anklaget for medvirkning til drap på 3518 fanger mens han jobbet som vakt i nazistenes konsentrasjonsleir Sachsenhausen nord for Berlin i Tyskland mellom 1942 og 1945.

Ifølge påtalemyndigheten hadde Schütz «med viten og vilje» blant annet medvirket til henrettelsen av sovjetiske krigsfanger i 1942 og drept flere andre ved å bruke den giftige gassen Zyklon B.

Pensjonisten erkjente i rettssaken ikke straffskyld, og sier selv han ikke var klar over de grusomme forbrytelsene som skjedde i leiren mens han jobbet der.

Over 200.000 mennesker, blant annet jøder, romfolk, regimemotstandere og homofile, ble internert i Sachsenhausen ved Oranienburg mellom 1936 og 1945. Titusener av dem døde som følge av tvangsarbeid, drap, medisinske eksperimenter, sult eller sykdom.

Powered by Labrador CMS