Nyheter

BOMBER: Karl Klungland og dykkere i Søgne dykkerklubb fant flere bomber fra 2. verdenskrig under et dykk i januar.

Dykkere fant over 20 bomber fra 2. verdenskrig i Kristiansandsfjorden

Mellom 20 og 30 bomber fra 2.verdenskrig ble funnet på ni til tjue meters dyp i Kristiansandsfjorden. De skulle vært dumpet på 200 meters dyp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– De største veier sannsynligvis rundt 1000 kilo og inneholder over 500 kilo sprengstoff, sier leder i Søgne Dykkerklubb Karl Klungland til NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dykkerne fant bombene i januar, da de var på jakt etter spøkelsesredskaper. Det er fiskeredskaper som er mistet i havet og som kan bli stående å «fiske» i lang tid.

Klungland anslår at de største bombene er omtrent én og en halv meter lange og har en diameter på 60 centimeter.

– De er dumpet i feil posisjon og ligger nå på alt for grunt vann, sier han.

Overfor Forsvarets forum forteller Klungland at de dokumenterte funnene på havbunnen, uten at de selv forsøkte å håndtere bombene fra 2. verdenskrig.

– Det er mye som dukker opp når man rydder teiner og annet plastsøppel på havbunnen. For miljøet er det viktig at de blir fjernet så giftstoffer ikke lekker ut, sier Klungland som også forteller at de noen uker i forveien oppdaget miner fra 2. verdenskrig.

Les også: Flere hjem skadet etter sprengning av bombe fra 2. verdenskrig

Orlogskaptein Wiggo Korsvik ved Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter at de ikke kjente til funnet fra før. Han sier det ble jukset med dumping da mye materiell skulle ødelegges etter krigen.

– Når det først er meldt inn må vi komme i gang med å få ryddet det bort, men det vil avhenge av når vi får tillatelse, sier han.

Korsvik tror ikke det er noen risiko for at bombene vil detonere.

Powered by Labrador CMS