Nyheter:

Denne illustrasjonen fra Nasa viser Ingenuity helikopteret på Mars etter at det har tatt av fra Nasas robotkjøretøy Perseverance.

Mars-helikopteret har meldt seg

Blant dem som skal betjene farkosten, er nordmannen Håvard Fjær Grip.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det lille helikopteret som torsdag landet på Mars om bord på Nasas robotkjøretøy Perseverance, har sendt statusrapport hjem. Systemene er i orden.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Statusrapporten fra den lille helikopterdronen Ingenuity ble mottatt i kontrollsenteret i Pasadena i California fredag.

Forskerne har nå sjekket batteriene og fått bekreftet at helikopterets ladestasjon fungerer som planlagt, opplyser Tim Canham, som leder helikopterprosjektet.

– Begge deler ser ut til å virke bra, sier han.

Leter etter vann

Ingenuity skal være tilkoblet undersiden av Perseverance imellom 30 og 60 dager før det får en mulighet til å fly på Mars, i alle fall hvis det overlever nattekulden på opptil minus 90.

Blant dem som skal betjene farkosten, er nordmannen Håvard Fjær Grip.

Mars-roboten Perseverance skal lete etter spor av forhistorisk liv i Jezero-krateret på Mars, der det en gang for mellom tre og fire milliarder år siden var en innsjø.

Nedstigningen og landingen tok i alt rundt 7 minutter – etter en ferd fra jorda som har vart 7 måneder. Hele prosessen skjedde uten inngripen fra jorda, fartøyets egne systemer hadde kontrollen hele veien.

Stor spenning

Stor spenning var knyttet til landingen, til tross for at et lignende landingssystem ble brukt i august 2012, da Nasas forrige Mars-robot, roveren Curiosity, kom fram til den røde planeten. Perseverance er imidlertid både større og mer avansert.

Noen minutter før fartøyet nådde den tynne Mars-atmosfæren, ble landingsfartøyet skilt fra trinnet som inneholder drivstofftanker, radioutstyr og solcellepaneler til bruk under den lange reisen fra jorda.

Landingsfartøyet gikk inn i atomsfæren med en hastighet på omkring 20.000 kilometer i timen. Under den voldsomme nedbremsingen steg temperaturen i varmeskjoldet til rundt 1.300 grader.

Da hastigheten var nede i rundt 1.600 kilometer i timen, ble en fallskjerm utløst. Den bremset imidlertid ikke nok til å ta roboten helt ned – enda et avansert system måtte tas i bruk til det.

Rundt 20 sekunder etter at fallskjermen ble utløst, ble varmeskjoldet koblet av, og selve lasten, Mars-roboten Perseverance, var i friluft for første gang. En rakettdrevet plattform brakte roboten det siste stykket ned på overflaten. Fra en høyde på omkring 20 meter ble den heist ned i vaier.

Først 11 minutter etter at landingen faktisk hadde skjedd, kom signalene om at alt hadde gått bra.

Powered by Labrador CMS