Nyheter:

Norske og irakiske styrker melder om en oppblomstring av aktivitet fra terrorbevegelsen IS. Dette bildet viser irakiske sikkerhetsstyrker som detonerer en sprengladning.
Norske og irakiske styrker melder om en oppblomstring av aktivitet fra terrorbevegelsen IS. Dette bildet viser irakiske sikkerhetsstyrker som detonerer en sprengladning.

Norske styrker i Irak: IS bygger seg opp i skyggen av koronakrisen

Den norske militære styrken i Irak mener IS drar nytte av utfordringene under koronakrisen og er i ferd med å bygge seg opp igjen, ifølge VG.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er et paradoks at viruset som pasifiserer andre har ført til en ytterligere oppblomstring av, og terrorangrep fra, IS, sier oberstløytnant Stein Grongstad til VG.

Telemark bataljon er i Irak for å drive opplæring av irakiske soldater for å håndtere den økende trusselen fra terrorbevegelsen IS. De siste månedene har de ikke kunne ha fysisk kontakt med irakiske militære på grunn av smitteverntiltak, mens IS oppholder seg i jordbruksområder og ikke er spesielt utsatt for smitte.

Fanger er løslatt fra fengsler, flere av dem er IS-tilhengere. Både derfra og fra åpnede flyktningleirer får nå IS tilfang av rekrutter.

– Vi opplever at de har en angrepsstrategi som består i bedre planlegging og at de går spesifikt etter irakiske styrker som nå ikke er samordnet i samme grad som før viruset slo til. IS gjør bruk av veibomber, de er i besittelse av avanserte sprenglegemer, og bruker tyngre våpen. De vet også å utnytte terrenget i grenseområdene til sin fordel. I april måned var det 20 IS-angrep på irakiske styrker i Anbar-provinsen, sier Grongstad, som er sjef for den norske styrken i Irak.

– IS utgjør en trussel selv om organisasjonen territorielt er bekjempet. Både IS og al-Qaida får lettere fotfeste der myndighetskontroll mangler, eller der hvor stor ustabilitet hersker, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide til VG 9. mars i år, og kommenterte da at hun fryktet at nettopp IS ville komme tilbake.

Powered by Labrador CMS