Nyheter

OPPFORDRING: Utenriksminister Anniken Huitfeldt informerer om at norske myndigheter oppfordrer nordmenn i Ukraina til å forlate landet.

Norske myndigheter ber nordmenn forlate Ukraina

Utenriksdepartementet ber norske borgere om å forlate Ukraina på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen fraråder også alle reiser til Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Akkurat nå kan folk bestille billett hjem, det går fortsatt rutefly og det er mulig å komme seg ut med bil. Men vi vet ikke hvor lenge dette fortsetter, så det er viktig at folk kommer seg hjem fortest mulig, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB.

Departementet fraråder også alle reiser til eller opphold i Russland nærmere enn 25 mil fra den ukrainske grensa, og alle reiser til Hviterussland med unntak av hovedstaden Minsk.

Les også: Abstrakt maleri gikk til topps hos Etterretningstjenesten

De nye reiserådene trer i kraft umiddelbart.

I en pressemelding skriver forsikringsselskapet If/Europeiske at de dekker avbestillingskostnader som kunden blir sittende igjen med etter refusjoner fra fly- og reiseselskaper. I tillegg vil If bistå alle som trenger hjelp, med å komme seg hjem fra Ukraina.

Folk bes registrere seg

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg advarte fredag om en reell risiko for væpnet konflikt i Ukraina.

Hvis sikkerhetssituasjonen skulle forverre seg, vil utenrikstjenesten ha begrenset mulighet til å hjelpe norske borgere i områdene. Utenriksministeren ber folk registrere seg i reiseklar-appen eller på reiseregistrering.no.

Les også: Sjef for Marinemusikkens beste tips til velferd på øvelse er å overraske med noe positivt

– Utenrikstjenesten arbeider nå med å få total oversikt over alle nordmenn som befinner seg i Ukraina. Vi oppfordrer alle til å registrere seg slik at vi kan komme i kontakt på telefon eller epost, sier Huitfeldt.

Ambassaden i Kiev vil fortsatt være bemannet, men familiemedlemmer av ambassadeansatte reiser hjem, opplyser Huitfeldt.

USA, Sør-Korea og Nederland

Også USA, Storbritannia, Sør-Korea, Nederland og Danmark har i løpet av det siste døgnet bedt sine innbyggere om å forlate Ukraina på grunn av krigstrusselen. Sverige har foreløpig ikke kommet med lignende råd. En rekke land har allerede frarådet ikke-nødvendige reiser til Ukraina.

Utenriksdepartementet har siden 24. januar frarådet alle ikke-nødvendige reiser til Ukraina.

Les også: Forsvarsministeren: Kina og Russland forsøker å slå sprekker i vestlig samhold

Powered by Labrador CMS