Nyheter

ØVELSE: Ukrainske soldater sjekker utstyret under en øvelse i Donetsk-regionen øst i Ukraina.
ØVELSE: Ukrainske soldater sjekker utstyret under en øvelse i Donetsk-regionen øst i Ukraina.

USA ber amerikanere forlate Ukraina nå

Amerikanere som er i Ukraina, bør forlate landet nå, heter det i et oppdatert reiseråd fra USAs utenriksdepartement.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ikke reis til Ukraina som følge av økt trussel fra russisk militæraktivitet og covid-19, mens de som er i Ukraina, bør forlate landet med kommersielle flygninger eller private løsninger, står det i reiserådet som ble kunngjort sent torsdag kveld norsk tid.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Amerikanere som blir igjen i Ukraina, bør utvise økt varsomhet som følge av kriminalitet, indre uro og mulige kampoperasjoner dersom Russland skulle gå til militær handling. Risikoen er høyere i noen områder av landet, heter det videre i reiserådet.

Reiserådet torsdag er en ytterligere innstramming av reiserådet som ble oppdatert 23. januar, da USA frarådet alle ikke-nødvendige reiser til Ukraina på grunn av den spente og uforutsigbare situasjonen i landet.

Biden gjentar advarsel

USAs president Joe Biden gjentok sin advarsel om at amerikanere som fortsatt er i Ukraina, bør forlate landet så fort det lar seg gjøre, da han ble intervjuet av NBC torsdag.

– Det er ikke som om vi her har å gjøre med en terroristgruppe. Vi står overfor en av de største armeene i verden. Det er en svært annerledes situasjon der ting raskt kan endre seg til det verre, sa Biden.

Gir ikke soldathjelp

På spørsmål om det finnes noe scenario der han kan komme til å sende amerikanske soldater inn i Ukraina for å redde ut amerikanere, svarte han.

– Det finnes ikke. Det er en verdenskrig r amerikanere og russere begynner å skyte mot hverandre.

Han sa at hvis Russlands president Vladimir Putin er «dum nok til å gå inn, så er han smart nok til å ikke gjøre noe som kan påvirke amerikanske borgere negativt».

På spørsmål om han har sagt dette til Putin, svarte Biden at det har han gjort.

– Jeg trengte ikke å forklare ham det. Jeg har snakket med ham om det. Han vet det, sa Biden.

Powered by Labrador CMS