Nyheter:

Luftforsvarssystemet S-400 som Tyrkia vurderer å kjøpe.
Luftforsvarssystemet S-400 som Tyrkia vurderer å kjøpe.

Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettsystem

Recep Tayyip Erdogan sier Tyrkia og Russland skal samarbeide om produksjon av rakettsystemet S-500. Tyrkia har også kjøpt luftforsvarssystemet S-400.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkias kontroversielle avgjørelse om innkjøp av S-400 fra Russland høstet krass kritikk fra landets allierte i NATO og har ytterligere kjølnet et allerede anstrengt forhold til USA. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gjorde det klart lørdag at han ikke har tenkt å endre den avgjørelsen, tvert om.

– Det er absolutt ikke snakk om at Tyrkia skal trekke seg fra innkjøpet av S-400. Det vil bli en felles produksjon av S-500 etter S-400, sa Erdogan i Istanbul.

Den 22 mai holder NATOs forsvarsministre møtes for første gang etter at den amerikanske generalen Tod D. Wolters har overtatt som alliansens øverstkommanderende i Europa. Det skjer i Brussel.
Samtidig melder CNBC at Tyrkia har to uker på å avbryte kjøpet av S-400 fra Russland. Hvis ikke kan landet risikere sanksjoner. Amerikanerne ønsker istedenfor at Tyrkia skal kjøpe Patriot luftforsvarssystemer.

Tyrkias avgjørelse om innkjøp av S-400 fra Russland høstet krass kritikk fra landets allierte i NATO.
Tyrkias avgjørelse om innkjøp av S-400 fra Russland høstet krass kritikk fra landets allierte i NATO.

USA har en rekke ganger advart Tyrkia mot å kjøpe de russiske systemene. USA og NATO hevder de ikke er kompatible med NATOs systemer og utgjør en sikkerhetstrussel. I april stanset USA inntil videre alle leveranser av F-35-fly til Tyrkia på grunn av innkjøp av russisk luftforsvarssystem, og deretter innstilte Pentagon ytterligere leveranser av F-35-deler. Erdogan lar seg ikke presse. Han har avvist kravet og sier at Tyrkia er en suveren stat som kjøper våpensystemer fra hvem de vil.

Tyrkiske piloter er for tiden i USA og får trening i å fly F-35, som Tyrkia er ventet å kjøpe 100 stykker av. Erdogan har påpekt at et F-35-prosjekt der Tyrkia utestenges, er dømt til å kollapse. Han regner med å få F-35-flyene «før eller senere», mens S-400-systemene skal være på plass i jul, om ikke før.

Selv om forholdet mellom Tyrkia og Nato har vært anstrengt en periode så understreket generalsekretær Jens Stoltenberg at landet er en viktig alliert. Det skjedde under et besøk i Tyrkia, hvor Stoltenberg blant annet hadde samtaler med Erdogan. Nato har de siste årene investert mer en fem milliarder dollar i Tyrkia, blant annet i flyplasser, marinebaser og radarfasiliteter.

Powered by Labrador CMS