Nyheter:

Ingen skader etter militæroppvisning

I går inntok Nato-styrker Byneset utenfor Trondheim. Det gikk overraskende bra, mener Jon Gisle Vikan fra Sør-Trøndelag Bondelag.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Foreløpig har vi ikke fått melding om noen skader etter Distinguished Visitors Day (DV-dagen). Men vi ønsket å være føre var. Derfor sendte vi ut noen råd til våre medlemmer i forkant. Blant annet om å ta inn dyrene fra beite og være tilstede i fjøset når DV-dagen pågikk. Men det virker som dette har gått veldig bra, forteller Jon Gisle Vikan.

Han er organisasjonssjef for Sør-Trøndelag bondelag og var selv tilstede på DV-dagen sammen med resten av fylkesstyret.

– Vi hadde leid et lokale en kilometer unna landgangsområdet. Der sto vi på en haug og så på øvelsen. Det var et spektakulært syn, sier Vikan.

Jon Gisle Vikan i Sør-Trøndelag Bondelag

Samarbeid. Byneset er et aktivt jordbruksområde med blant annet fjørfe, storfe, gris og pelsdyr. Det var hvordan dyrene skulle reagere på støyen fra den militære aktiviteten som var den største bekymringen.

– Sammen med de andre fra fylkesstyret var vi inne i et fjøs cirka en time etter at DV-dagen var over. Kuene hadde ikke reagert. Det hadde heller ikke to haner som kunne gå fritt rundt både inne og ute, forteller Vikan.

– Hvordan har samarbeidet med Forsvaret vært i forbindelse med øvelsen?

Veldig bra. Vi hadde en samling i januar med foredrag av miljøoffiser Marianne Bø som informerte om øvelsen. Representanter for de mest berørte fylkene var også på et seminar på Gardermoen i vår. Forsvaret har stort sett vært tidlig ute med informasjon og innkalt til folkemøter, forteller han.

Skader. Det er fortsatt lenge igjen av øvelsen. Så selv om det foreløpig ikke er innmeldt skader i Sør-Trøndelag, så tror Vikan at det kommer.
­­

– Det er vel nesten uunngåelig med så mange soldater som øver.


Det er et tidspunkt på året som er veldig vanskelig. Og selv om avdelingen har fått kart over sensitive områder så kan det skje mye i kampens hete, forteller han.

Likevel mener han at mange bønder og grunneiere er positive til at Nato øver i Norge.

– Det var litt av en demonstrasjon av militærmakt i går, blant annet med et bombefly som hadde fløyet helt fra USA. Det er jo betryggende å ha en slik allianse i ryggen, sier Vikan.

En norsk CV90 fra Panserbataljonen under styrkedemonstrasjonen på Byneset. (Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret)
Et fransk Tiger helikopter under DV-dagen på Byneset den 30. oktober. (Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret)Powered by Labrador CMS