Nyheter

Forsvaret på stor antiterror-øvelse:
Trente på skoleskyting

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I sentrum av Drammen pågår det noe uten om det vanlige en torsdag morgen. I sol og en kald høstvind er masse personell fra Forsvaret, politiet og helsetjenesten i full sving med en storskala antiterror-øvelse.

Øvelsen skal forestille en skyteepisode ved en skole i Drammen. Handlingen utspilles på «Knutepunkt Strømsø» som til daglig brukes til kommunale funksjoner.

Forsvaret stiller med militære livvakter, innsatsstyrker fra HV-03, sanitetssoldater fra Garden og en hurtig reaksjonsstyrke med sanitetsoldater fra Rena, som tilhører Brigade Nords Sanitetsbataljon.

LIVVAKTER: Militære livvakter rykker frem.

Skoleskyting

Situasjonen er som følger: En gjerningsmann har skadet mange mennesker på en skole i Drammen. Når sanitetssoldater fra Rena – som har sanitetsvakt på bygget – hører at det skytes, rykker de ut for å håndtere situasjonen. Deretter må de behandle eventuelt skadde og Forsvaret må samarbeide med politi og sivilt helsevesen for å hjelpe dem.

Klokken 9.30 går de første skuddene av, og soldatene forflytter seg mot den kritiske situasjonen. En rekke soldater trekker inn i bygget og begynner å klarere området.

Bygget har flere etasjer. Sivilt personell samles i et eget rom for å bli behandlet og kontrollert. Første etasje av bygget sikres, og styrkene samler seg for å rykke opp i andre etasje. Gjerningsmannens forsøk på å se ned avfeies med skudd tilbake.

politi, helsevesen og militært personell har masseskadeøvelse på og rundt Knutepunkt Strømsø (gamle Strømsø ungdomsskole).

Klokken 9.30 går de første skuddene av

politi, helsevesen og militært personell har masseskadeøvelse på og rundt Knutepunkt Strømsø (gamle Strømsø ungdomsskole).
politi, helsevesen og militært personell har masseskadeøvelse på og rundt Knutepunkt Strømsø (gamle Strømsø ungdomsskole).

Soldatene rykker opp i
an
dre etasje.

politi, helsevesen og militært personell har masseskadeøvelse på og rundt Knutepunkt Strømsø (gamle Strømsø ungdomsskole). «Terroristen» ble drept på stedet.

Noen stille minutter brytes av skuddveksling.

politi, helsevesen og militært personell har masseskadeøvelse på og rundt Knutepunkt Strømsø (gamle Strømsø ungdomsskole). «Terroristen» ble drept på stedet.

Gjerningsmannen er nøytralisert.

Skadd personell fortsetter å strømme ned fra andre etasje. 7-8 personer er kritisk skadd og 10-12 personer moderat skadde. Personellet behandles i påvente av at de kan dra til sykeshus og bli behandlet av sivilt helsevesen. Kl 11.45 er området trygt og pasientene kan evakueres.

– Viktig trening

Rune Wenneberg vitnet torsdag sin første øvelse som sjefssersjant i Forsvaret etter at han tiltrådte i stillingen mandag denne uken. Han mener øvelsen er av stor viktighet for sikkerheten til det norske folk.

DRAMMEN: En sisu forlater Drammen sykehus etter å ha levert skadet personnell

– Selv om vi lever i et fredelig land er både vold og terror en del av trusselen samfunnet vårt må forholde seg til. Alle etater har ansvar for å stille opp om noe går galt. Vi i Forsvaret har mange ressurser som er viktige for det norske folk i slike situasjoner. Dette er avgjørende hjelp som vi kan tilby politiet, sier Wenneberg til Soldatnytt.

Sjefssersjanten mener det er viktig å ha trent godt før en kritisk situasjon oppstår.

– Vi må trene sammen på mange nivåer. Både taktisk, på prosedyrer og på ledelse. Samtidig er det helt avgjørende med en gjensidig tillit mellom etatene. Den trenger du når krisen kommer.

Wenneberg forteller at han opplever samarbeidet mellom Forsvaret og andre etater som godt. Samtidig skulle han ønske at de fikk trent sammen oftere.

Fornøyd

Jørn Rasmussen er til daglig sjefslege i Hæren og seksjonsoverlege ved Drammen sykehus. I dag er han øvingsleder for den dramatiske situasjonen.

SAMHANDLING: – Vi lærer utrolig mye av å samhandle med hverandre, sier seksjonsoverlege ved Drammen sykehus Jørn E. Rasmussen.

– Selv om vi lever i et fredelig land er både vold og terror en del av trusselen samfunnet vårt må forholde oss til

Rune Wenneberg

– I dag viser vi en enorm kapasitet for det norske totalforsvaret. Samarbeidet har vært veldig godt og de klarer å håndtere en vanskelig situasjon på en god måte.

Rasmussen presiserer at det norske totalforsvaret spenner over mange etater – og det norske samfunnet er avhengig av alle.

– Totalforsvaret er ikke bare Forsvaret. Det er politi, brann, helsevesen og sivilforsvar. Det er alle. Vi lærer utrolig mye av å samhandle med hverandre. Man ser dette på kommunikasjon og teamarbeid.

Powered by Labrador CMS