Nyheter

FLYKTNINGER: Slik kan en flyktningleir se ut. Denne leiren ligger i nærheten av den syriske byen Atma i Idlib-provinsen, nærme den tyrkiske grensen.
FLYKTNINGER: Slik kan en flyktningleir se ut. Denne leiren ligger i nærheten av den syriske byen Atma i Idlib-provinsen, nærme den tyrkiske grensen.

Tre svenske kvinner med barn på vei hjem fra Syria

De tre svenske kvinnene har med seg åtte barn, skriver svenske Expressen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre svenske kvinner med åtte barn er på vei hjem fra al-Roj-leiren i Syria og blir møtt av politi på Arlanda torsdag ettermiddag. Gruppa forlot leiren i det nordøstlige Syria onsdag morgen og er på vei til Nord-Irak. Derfra drar de videre med fly og ventes å ankomme Sverige torsdag ettermiddag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kvinnene har tidligere tatt DNA-prøver for å bekrefte identiteten sin, skriver Expressen , og de blir møtt av politi, Migrationsverket, medisinsk personale og sosialtjenesten.

Kvinnene utvises av det kurdiske selvstyret, som betrakter dem som en sikkerhetsrisiko, og har bedt alle land som har kvinner og barn i leiren, om å hente dem hjem.

Svensk UD vil foreløpig ikke kommentere saken.

Siktet for krigsforbrytelser

I september kom også tre svenske kvinner hjem fra Syria med sine barn. To av dem ble siktet for krigsforbrytelser i forbindelse med oppholdet i IS-området, mens den tredje ikke er mistenkt.

De tre var de første svenske kvinnene som ble utvist av de kurdiske myndighetene i Syria, men svenske myndigheter regner med at de som er igjen, også blir utvist i løpet av de neste månedene.

Utenriksminister Ann Linde sa da at svenske myndigheter har beredskap for å ta dem imot. Myndighetene bistår med å legge til rette for hjemreisen, men kvinnene betaler sine billetter selv

Det er uklart hvor mange svenske kvinner som fortsatt er igjen i fangeleiren i Syria, men etter alt å dømme dreier det seg om sju kvinner og deres barn.

Rundt en tredel av dem som reiste til Syria, var kvinner. I løpet av det siste året har flere av dem kommet seg hjem på egen hånd, og det ble innledet rettslig gransking av dem.

Blant annet er en 49-årig kvinne siktet for krigsforbrytelser for å ha medvirket til at barn ble brukt som soldater.

Les også: Ekstremister fra Irak og Syria er aktive i Afghanistan, sier Russlands president Vladimir Putin.

Powered by Labrador CMS