Nyheter

MODERNE: Stridsvogn 122 ble kjøpt i 1994 og utgjør i dag kjernen i det svenske kavaleriet.
MODERNE: Stridsvogn 122 ble kjøpt i 1994 og utgjør i dag kjernen i det svenske kavaleriet.

Försvarsmakten markerer 100 år med stridsvogner

I juli er det 100 år siden Sverige fikk sin første stridsvogn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For anledningen har den svenske Försvarsmakten har funnet fram bilder som viser opp gjennom årene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den første stridsvognen Sverige skaffet var en Renault FT. Den fikk kallenavnet «Putte» på grunn av sin kanon, som lignet en fransk Puteaux-kanon.

PUTTE: 1921 Renault FT.
PUTTE: 1921 Renault FT.

Renault FT hadde et ganske kort liv i Sverige. Stridsvognen var først i bruk under en serie øvelser høsten 1921, men klarte seg ikke lenge. Etter kort tid ble hærens Renault FT skutt i stykker på en skytebane.

Les også: Russland avduket nytt kampfly

Renault-modellen gikk i glemmeboken, og lenge trodde svenskene at deres første stridsvogn var en tysk Leichter Kampfwagen II (LK II).

– Men det var den franska stridsvognen Renault FT som var først! Det hadde gått oss hus forbi, noe som kom av at den tilhørte utstyrsforvaltningen ved hærens administrasjon, sier Stefan Karlsson, museumssjef ved militærmuseet Arsenalen.

Centurion

I 1938–1939 kom den svenskproduserte L 60. Starten på Annen verdenskrig i 1939 betydde at våpenteknologien utviklet seg ekstremt kjapt. En stridsvogn designet i 1941 var utdatert allerede i 1943, og på slutten av krigen hadde det svenske forsvaret en utdatert vognpark.

L60: 1939 Stridsvagn M/38.
L60: 1939 Stridsvagn M/38.

I 1945 kom den britiske stridsvognen Centurion på markedet. Centurion regnes som en av de mest suksessrike stridsvognene som noensinne er bygget.

Svenskene kjøpte flere modeller av Centurion på 1950-tallet. Den første fikk navnet Stridsvogn 81. Den siste, Stridsvogn 104, overlevde helt til 1990-tallet.

– Centurion var den første stridsvognen som var lik, eller bedre enn de mulige motstanderne i sin tid. Men vi holdt det litt for lenge, sier Stefan Karlsson til Försvarsmakten

På 1960-tallet begynte svenskene å lete etter en erstatning for Centurion, og så på både amerikanske og tyske modeller. Beslutningen var imidlertid å igjen investere i svenske produkter.

Nyere tider

På 1960-tallet bestemte svenskene seg for å produsere sin egen stridsvogn. Den fikk navnet Stridsvogn S, men hadde betegnelsen Stridsvogn 103 i det svenske forsvaret.

Les også: Livet i stridsvogn: – Blod, svette og tårer

I dag bruker den svenske hæren stridsvogner av typen Leopard 2 A5, med betegnelsen Stridsvogn 122. Den svenske hæren har 120 stridsvogner av denne typen i bruk.

STRIDSVOGN S: Den svenskproduserte tanksen fikk betegnelsen Stridsvogn 103.
STRIDSVOGN S: Den svenskproduserte tanksen fikk betegnelsen Stridsvogn 103.
LEOPARD: En Leopard stridsvogn fra 1994. Den svenske hæren har i dag 120 stykker.
LEOPARD: En Leopard stridsvogn fra 1994. Den svenske hæren har i dag 120 stykker.
Powered by Labrador CMS