Debatt:

Gammel vane, lett å vende?

Rekruttene skjønte tidlig at Forsvaret hadde kompliserte og tungvinte måter å gjøre ting på, skriver landstillitsvalgt Aksel Grunnvåg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da jeg i 2017 for første gang satte fot i Forsvaret hadde jeg klare forventninger. Som alle andre hadde jeg sett et par Hollywood-filmer om jagerfly og fallskjermjegere. Jeg visste at Forsvaret var kult, og at jobben som soldat ikke var en lek. Mest av alt «visste» jeg at Forsvaret var den mest effektive organisasjonen i Norge. Hierarkiet gir alltid klare føringer for ansvar og arbeidsoppgaver. Men da vi skulle få utdelt utstyr begynte jeg å undres på om jeg kanskje hadde litt feil oppfatning? – «Sersjant, alt som ligger i pussesettet jeg har fått er en ødelagt børste!».

– Skriv det i boken din, fyll ut en taps- og skademelding, lever skrivet til meg, så godkjenner jeg det uten at du blir belastet, så drar du på depot når du har ledig tid og får et nytt pussesett!

– «Men sersjant, kan jeg ikke bare gå å få byttet settet nå med en gang? Jeg fikk det jo for to minutter siden.»

– Nei, dette er sånn vi gjør det, ikke kveruler.

Måtte finne seg i det

Alle rekruttene skjønte tidlig at Forsvaret hadde kompliserte og tungvinte måter å gjøre ting på, og at den beste løsningen var å finne seg i det. Det var faktisk ikke før jeg begynte på mitt andre år som ansatt i Forsvaret, og jeg skulle vise de nye hvordan vi gjorde ting i vår avdeling, at jeg skjønte at de satt i samme problemstilling som jeg hadde vært i: «Dette var en tungvint måte å gjøre det på, men det beste er nok å finne seg i det.» 

Alle rekruttene skjønte tidlig at Forsvaret hadde kompliserte og tungvinte måter å gjøre ting på...

Og jeg var selvfølgelig blitt enig med min gamle sersjant: 

«Dette er sånn vi gjør det.»

Med friske øyne 

Uavhengig av om det tar 24 timer, eller 24 dager, slutter vi alle å se på ting med friske øyne. Vi lærer oss å løse ting på den kompliserte måten, så tenker vi ikke mer over det. Min idé er derfor enkel: Alle som sitter i en posisjon der du kan endre på tingenes tilstand, bruk nytt personell for det de er verdt! 

Hver gang de lurer på om dette kanskje var en vanskelig måte å gjøre det på, vil jeg at du skal se på rutinen med friske øyne… 

Før det er for sent!

Powered by Labrador CMS