Nyheter:

FORSIKRING: TVO ønsker at soldater skal være forsikret i all tid de er inne i førstegangstjeneste. Bildet viser en vernepliktig markør fra Sambandsbataljonen, under en Skredøvelse.

TVO vil ha bedre forsikring for soldatene

Tillitsvalgtordningen vil at vernepliktige skal være yrkesskadeforsikret i all aktivitet som forekommer i kraft av verneplikten

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tillitsvalgtordningen i Forsvaret (TVO) har sendt innspill til Forsvarsdepartementets (FD) arbeidsgruppe, som ser på om vernepliktiges erstatning- og forsikringsordninger er gode nok. Det kommer frem av et dokument, datert til den 19. april, som Forsvarets forum har fått innsyn i.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Etter historien om Sandra, som brakk nakken på velferdstur og ikke fikk yrkesskadeforsikring fordi «hun ikke var på jobb», har vernepliktiges forsikringsordninger vært et fokusområde i både Forsvaret og TVO.

Blant annet har flere avdelinger begrenset nærkamptrening i soldatutdanningen – i påvente på svaret om soldatene er godt nok dekket av forsikringen.

Nå ønsker TVO bedre forsikringsdekning for de vernepliktige.

Dette er TVOs innspill til Forsvarsdepartementets arbeidsgruppe:

  • Soldater må være yrkessksadeforsikret i all aktivitet som skjer i kraft av verneplikten.
  • Erstatnings- og forsikringsordningene må gi erstatning som står i stil med tapet den enkelte lider (fremtidig tapt inntekt, studiemuligheter, redusertlivskvalitet osv).

Upresise begreper

TVO skriver til FD at begreper som «arbeid», «på arbeidsplass» og «i arbeidstid», er upresist å bruke om vernepliktige.

«Det er upresist å bruke slike begreper om vernepliktige, ettersom de ikke er definert som arbeidstakere og ikke er ivaretatt av Arbeidsmiljøloven under punktene knyttet til arbeidstid», skriver TVO i innspillet til FD.

«Ifølge militær straffelov, er tjenestetiden for vernepliktige tiden mellom 24 timer før fremmøte til tjenesten og 24 timer etter dimisjon», skriver TVO.

Tillitsvalgtordningen i Forsvaret mener derfor at det er «upresist å legge arbeidstid til grunn som et vilkår for soldatenes yrkesskadeforsikring.»

I innspillet til FD understreker TVO vernepliktige bør ha en forsikring som gjelder hele døgnet.

«TVO mener at soldater må ha krav på tilsvarende yrkessksadeforsikring i all aktivitet som skjer i kraft av førstegangstjenesten, til den grad at soldatene sikres en reell forsikring som også favner om tapt fremtidig inntekt, studiemuligheter, redusert livskvalitet osv, uavhengig av når på døgnet skaden skjer.»

Les også: Så mye har krigen i Afghanistan kostet Norge

Powered by Labrador CMS