Nyheter

SOLGT: Sydspissen permisjonshotell har fått ny eier. Tromsø kommune ser på flere bruksmuligheter.

Soldathotellet Sydspissen blir trolig omsorgsbolig

TROMSØ: Mang en soldat har bodd der billig på permisjonstur. Nå har Tromsø kommune kjøpt Sydspissen fra Forsvarsbygg for 113 millioner kroner.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Med en gang vi så at Forsvaret la ned permsenteret, tok jeg kontakt med Forsvarsbygg og de fortalte at det ville bli vurdert fremover og jeg ble holdt orientert. Dette var for et lite år siden, sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han møter Forsvarets forum på Framsenteret i Tromsø, der forsvarsminister Frank Bakke-Jensen nettopp har lagt frem regjeringens forsvarsbudsjett og budsjettposter som gjelder Nord-Norge.

Velferdsvarsku

– Til slutt ble det vedtatt i departementet at det skulle selges, forteller ordføreren videre om Sydspissen.

I juni i fjor skrev Forsvarets forum at Sydspissen legges ned. Avtalen med ISS, som drev hotellet, løp ut 1. august 2020 og det ble besluttet at den ikke skulle fornyes.

STRANDLINJE: Sydspissen ligger helt sør på Tromsøya og har kyststi som nærmeste nabo.

En av dem som reagerte på nedleggelsen, var Hærens hovedverneombud Thomas Norman Hansen. Han skrev et åpent brev til sjefen for Forsvarsstaben, Elisabeth Natvig og understreket viktigheten av velferdstilbud for soldatene.

Også de vernepliktige ropte varsku om velferdstilbudet som kunne bli borte.

Natvig besvarte brevene, og skrev at Vernepliktsrådet var blitt kontinuerlig informert, men ikke gitt medvirkning i beslutningen. Hun tok selvkritikk for det.

Forsvarsbygg skriver i en e-post til Forsvarets forum at Sydspissen ble solgt til takst på 113 millioner kroner. Overtakelsen var 1. september 2021.

Kommunen har forkjøpsrett når det offentlige selger.

– Det er en fantastisk tomt og beliggenhet, sier ordføreren.

VURDERER: Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen ser mange muligheter med Sydspissen.

Omsorgsboliger og dagsenter

Under pandemien har kommunen leid bygget fra Forsvarsbygg for å ha testsenter der. Wilhelmsen sier det fremover er mulig å utvikle tomten til flere omsorgsboliger, de vurderer om de skal ha dagsenter der, hjemmetjenesten skal flyttes dit og de ser på om det er mulig å drive en liten kafé.

– Av de 48 rommene ser vi på muligheten for å slå sammen to og to, og få omsorgsboliger for utskrivningsklare pasienter på UNN (Universitetssykehuset i Nord-Norge).

– Hvor raskt kommer dere i gang med det?

– Første kvartal 2022 er deler av dette på plass, så har vi også dialog når det gjelder å slå sammen rom. Det er et samarbeid vi vil ha med Husbanken på.

Soldatdestinasjon

Ettersom flere av Forsvarets leire i Indre Troms ligger noe avsides til, har Tromsø vært et yndet permisjonsreisemål.

– Hvordan opplever dere som by å få masse unge soldater her i helgene?

– Det setter vi pris på. Under valgkampen nå stod jeg på stand hver lørdag og traff mange som var flere helger i Tromsø, og de elska det. Og vi elsker å ha besøk av dem!

Powered by Labrador CMS