Kultur:

Sjøens helt kom hjem

​Så kom han endelig hjem, krigsseileren Halvor Skramstad. Til toner fra Det Norske Sjømannskor lanserte Oktober forlag det siste bindet i Jon Michelets epos, En sjøens helt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden den første boken kom i 2012 har romanserien gang på gang toppet bestselgerlistene og kritikkerne har kastet Yatzy med seks som resultat.

Redaktør Cathrine Narum i Oktober forlag med Krigerens hjemkomst, den siste boken i serien.
Det var fullt hus på Vippa da Jon Michelets siste bok ble lansert.
Forfatterne Jan Guillou, Marte Michelet og Tove Nilsen i samtale med Fredrik Wandrup.


De fem første bindene om Halvor Skramstad, 18-åringen fra Østerdalen som i 1939 mønstret om bord på linjeskipet Tomar, har kommet i et eventyrlig opplag på 759 000 eksemplarer. Jon Michelet har gjennom sitt forfatterskap gjort krigseilerhistorien til folkelesning. Det er et monument av de sjeldne, den tidligere sjømannen, bryggearbeideren, journalisten, redaktøren og forfatteren Jon Michelet har reist over sine store helter.

Selvsagt skulle lanseringen finne sted på Vippa, på Oslo havn og med utsikt over til Grønlikaia på den andre siden. Den 11. september, noen måneder etter freden, er det der Skramstad i igjen setter sine bein på norsk jord.

I tillegg til Det Norske Sjømannnskor fikk en fullstappet sal møte Jan Guillou, Tove Nilsen og Marte Michelet i samtale med Fredrik Wandrup.

Det Norske Sjømannskor underholdt en fullsatt sal.


Marte Michelet kunne fortelle at faren alltid hadde vært opptatt av krigen og den hårreisende behandlingen krigsseilerne fikk da de kom hjem. Hun trakk sammenligningen med at vi i dag skulle sende soldater til Afghanistan uten noen godtgjørelse. Det var den norske handelsflåten som gjorde Norge til en alliert nasjon og det var krigsseilerne som reddet vår ære.

Jan Guillou mente at det var bra at Jon Michelet startet dette prosjektet så sent i livet. Ingen 25 år gammel forfatter hadde klart det Michelet nå har klart, og Tove Nilsen trakk spesielt frem hvordan han på en så fantastisk måte har klart å gå inn i alle de skjebner som leseren møter i de seks bøkene.

Bjørn Tore Rosendahl fra Norsk senter for krigsseilerhistorie fortalte om betydningen av den norske handelsflåten og krigsseilernes innsats. Jon Michelets omfattende bibliotek og arkivmateriale om krigsseilerne er gitt til Norsk senter for krigsseilerhistorie i Kristiansand. Senteret står bak Krigseilerregisteret.no, et register som registrerer de enkelte krigsseileres innsats. Dette var et arbeid som Jon Michelet var svært opptatt av.

Med stor innlevelse ga Helge Jordal tilhørerne en liten smakebit fra den siste boken før Det Norske Sjømannskor avsluttet programmet.

Powered by Labrador CMS