Nyheter
Her er det flest som dimitterer
Heimevernet topper listen over avdelinger hvor flest vernepliktige dimitterer fra førstegangstjenesten før tiden.

– Jeg blir veldig frustrert av at vi ikke klarer å løse dette, sier hovedtillitsvalgt (HTV) i Heimevernet Emma Gedde til Forsvarets forum.
Gedde er HTV i Tillitsvalgtordningen for Forsvaret (TVO), og representerer soldatene som avtjener verneplikten i Heimevernet.
Soldater inne til førstegangstjeneste i Heimevernet topper statistikken når det gjelder å dimittere før tiden, altså før førstegangstjenesten er fullført.
Lavere fysiske krav, mental helse og at det generelt ikke er noe kult å tjenestegjøre i Heimevernet er noen av punktene Gedde lister opp til Forsvarets forum.
– Jeg syntes det er veldig synd at det er blitt en misnøye å tjenestegjøre i Heimevernet, fortsetter Gedde.
Øremerker soldatene
Soldatene som skal avtjene førstegangstjenesten i Heimevernet blir øremerket allerede på sesjon.
– Dette innebærer at de blir tildelt stilling allerede på sesjon og mister muligheten til å konkurrere seg til stillinger på lik linje med hær, sjø og Luftforsvaret.
– Vi ser at soldatene ofte får et negativt bilde av Heimevernet grunnet feilinformasjon og ryktespredning fra utenforstående. Inntrykket de får stemmer sjeldent med virkeligheten, sier Gedde.

Gedde påpeker også at Finnmark er det fylket der flest HV-soldater dimitterer før tiden.
– Det er et høyere antall soldater som dimitterer fra Heimevernet i Finnmark. Mange av de soldatene har fagbrev og er ferdig utdannet. Da føler de at det ikke er så kult eller nødvendig å tilbringe et år i Forsvaret, kontra å gå ut i fast jobb, sier Gedde.
Emma Gedde har fremmet et forslag om å slutte med HV-rekruttskole og heller bruke soldater fra andre grener.
– Det er ønskelig fra TVO Heimevernet sin side at vi rekvirerer vakt og sikring-soldatene våre fra Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret. Dette sørger for at alle som blir overført som vaktsoldater til Heimevernet har hatt muligheten til å konkurrere seg til stilling. Denne prosessen er lang da leveringstiden på soldater er på to år, avslutter Gedde.
Medisinske og psykiske årsaker
Kommunikasjonssjef i Heimevernet Per Gunnar Grosberghaugen, erkjenner at dimisjonsraten har vært svært høy de siste årene, spesielt i 2025.
– Det er først og fremst medisinske og sosiale årsaker til at personellet dimitteres. Når det stilles lavere krav så øker også sannsynligheten for at personell dimitteres.

– Målsettingen med all soldatutdanning er å utvikle og trene opp soldatene til den funksjonen de skal utføre, innenfor de krav som måtte gjelde, sier Grosberghaugen.
Slik som HTV Gedde, påpeker Grosberghaugen at det er i Finnmark de dimitteres flest.
– Heimevernet har en stor styrkestruktur. Det gjør at vi er avhengige av tilgang på folk. Vi prioriterer å hente soldater bosatt i området HV-distriktene de tilhører. I de fleste distriktene er det nok med folk å hente, men det har ikke alltid vært i Finnmark, avslutter Grosberghaugen.