Nyheter

COLD RESPONSE: Viseadmiral Elisabeth Natvig, sjef forsvarsstaben, med svenske og finske styrker i Skoglund leir under Cold Response.
COLD RESPONSE: Viseadmiral Elisabeth Natvig, sjef forsvarsstaben, med svenske og finske styrker i Skoglund leir under Cold Response.

Så store var utslippene under vinterøvelsen

Kvinneliga spurte om å få se klimaregnskap. Her er tallene.

Publisert Sist oppdatert

– I Cold Response 2022 er det estimerte karbonavtrykk 18.297 CO2-ekvivalenter, står det i et dokument Forsvarets forum har fått innsyn i.

«Innspill til Forsvarsdepartementet om klimaregnskap for øvelse Cold Response 2022», lyder tittelen på dokumentet som er signert viseadmiral Elisabeth Natvig, sjef Forsvarsstaben.

Imidlertid har Forsvaret ifølge dokumentet ikke hatt tilgang til en komplett klimarapport fra alle deltakerland i øvelsen.

Dokumentet er skrevet på engelsk da klimaregnskapet er et svar på en henvendelse fra Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF).

IKFF uttrykker på nettsidene sine en sterk bekymring for at klimaendringer spesielt kan gjøre livet enda vanskeligere i land der kvinner lever under harde kår.

– Effekter av klimaendringer kan på sikt gi katastrofale følger for matproduksjonen, skriver IKFF.

Les også: Vaktsoldat: – Jeg har mistet litt respekten for Forsvaret

Mest drivstoff i luftfart

Tallene under viser drivstofforbruk på øvelsen konvertert til CO2-ekvivalenter, og er basert på tall innrapportert fra såkalt Host Nation Ordering and Billing System (HOBS). Rundt 71 prosent av bestilt drivstoff er fra allierte, og det er primært F-34. Dette er drivstoff som brukes av Forsvaret til mange ulike formål.

  • Drivstoff luftfart F-34: 12.908
  • Drivstoff bakke F-34: 3596
  • Diesel: 1246
  • Bensin: 442
  • Marint, gass olje: 102

I juni 2022 lanserte Nato en handlingsplan for klima. Årlig publiserer dessuten Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Forsvarssektorens miljø- og klimaregnskap.

I forbindelse med FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow i 2021 sa Nato-sjef Jens Stoltenberg:

– Det er ikke sånn at vi kan velge enten miljøvennlige kampfly eller sterke og trygge kampfly. Vi må ha begge deler.

Powered by Labrador CMS