Nyheter

NY PRESIDENTPERIODE: Vladimir Putin på Lomonosov-universitetet i Moskva 3. april.

Boikotter Putins innsettelse: Norge deltok

USA og de fleste EU-land boikotter seremonien der Russlands president Vladimir Putin tas i ed for en ny seksårsperiode. Norge og Frankrike og enkelte andre vil imidlertid være representert.

Publisert Sist oppdatert

Talsperson Matthew Miller i USAs utenriksdepartement sier at USA ikke vil ha noen til stede, og at amerikanerne ikke anser det siste valget i landet som fritt eller rettferdig.

Også Storbritannia og Canada har sagt at de ikke vil være til stede ved seremonien, som avholdes dagen etter at Russland kunngjorde at de vil gjennomføre nye atomøvelser.

Putin ble utpekt som suveren valgvinner i mars, kun uker etter at hans mest framtredende motstander Aleksej Navalnyj døde i fengsel. Vestlige land har omtalt valget, der Putin stilte uten reelle motkandidater, som ufritt og udemokratisk.

Ukraina ser ingen grunn til å anerkjenne Putin som en demokratisk valgt president, skriver landets utenriksdepartement i en uttalelse. Tirsdagens seremoni har som formål å skape «en illusjon av lovlighet for den nesten livslange perioden ved makten for en person som har gjort Russland om til en krigsstat og det styrende regimet til et diktatur», skriver departementet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kreml har opplyst at lederne for alle utenlandske diplomatiske utsendinger i landet er invitert. En EU-talsperson opplyser til Reuters at unionens Russland-ambassadør ikke vil delta, mens en europeisk diplomat sier til samme nyhetsbyrå at 20 medlemsland boikotter seremonien, men at sju andre ventes å sende representanter.

I tillegg til Frankrike ventes også Ungarn og Slovakia å delta. De baltiske landene har ikke lenger utsendinger i Russland og vil ikke være representert.

Norge deltar

Utenriksdepartementet bekreftet tirsdag overfor VG at Norges ambassadør til Russland, Robert Kvile skal på seremonien.

Deltakelsen skjer til tross for at forholdet mellom Norge og Russland er svært anspent grunnet Russlands pågående invasjon av Ukraina, som er fordømt av et flertall av landene i FN.

Ifølge VG varslet flere land i forkant av seremonien at de ikke ville være til stede. Blant dem er Tyskland, Estland, Latvia og Litauen.

– I Norges interesse

UD sier årsaken til at Norge likevel valgte å delta, var at de mener det er i Norges interesse å opprettholde diplomatiske kanaler med Russland.

– Norges forhold til Russland er sterkt preget av Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina, sa statssekretær Eivin Vad Peterson (Ap) i en uttalelse til VG tirsdag.

– Russland står på feil side av historien. Likevel er det i Norges interesse å opprettholde diplomatiske kanaler med vårt naboland, ikke minst i krevende tider, for å kunne håndtere viktige spørsmål om sikkerhet til havs, fiskerisamarbeid og grensehåndtering. Derfor er Norge representert ved vår ambassadør ved presidentinnsettelsen, la han til.

– Sender feil signal

Nestleder og utenrikspolitisk talsperson for KrF, Dag-Inge Ulstein, reagerte sterkt på at Norges ambassadør skulle være til stede under seremonien, og mente det ville sende feil signaler.

– Når regjeringen sender den norske ambassadøren til Putins innsettelsesseremoni vil dette dessverre kunne være med å legitimere et valg som overhodet ikke er legitimt, fritt eller rettferdig. Det vi i alle fall vet, er at Russlands propagandaapparat vil bruke dette for alt det er verdt, sa Ulstein i en epost til NTB tirsdag formiddag.

Han får støtte fra Høyres Ine Eriksen Søreide.

– Jeg forstår veldig godt at det er mange hensyn som skal avveies, og at dette ikke er en enkel beslutning. Jeg mener likevel det sender et uheldig signal at Norge stiller på ambassadørnivå ved gjeninnsettelsen av Putin. Presidentvalget var verken fritt eller rettferdig, Putin fortsetter sin brutale krig mot Ukraina og valget kom like i kjølvannet av drapet på Navalnyj, skiver hun i en epost til VG.

Støre forsvarer deltakelsen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forsvarer at den norske ambassadøren var til stede ved seremonien overfor NRK tirsdag formiddag.

– Ambassadøren er Norges stemme i Moskva. Vi har behov for å ha diplomatisk representasjon som tar vare på våre interesser som naboland, sier han og legger til at Russland uansett vet hvor Norge står når det kommer til for eksempel krigen i Ukraina.

Powered by Labrador CMS