Nyheter
KONSEKVENSER: Karsten Friis leder for forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar i Nupi, mener at slaget om Donbas kan gi dramatiske konsekvenser for Russland. Bildet er fra 14.04.2014.
Foto: Arne Flaaten, Forsvarets forum
Kommende kamper og slag i øst kan avgjøre Ukrainas framtid
Russerne konsoliderer seg og styrker seg øst i Ukraina. Slagene som venter, kan avgjøre hvilket Ukraina som står igjen når krigen er over, mener Nupi-forsker.
– Hvordan det går i Donbas blir avgjørende for hvordan det går etter krigen. Skulle ukrainerne klare å forsvare seg der også og påføre Russland like store tap, vil det få dramatiske konsekvenser for Russland, sier Karsten Friis til NTB. Han leder forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar i Nupi.
Den ukrainske presidenten sa i helgen at slaget om Donbas allerede er i gang.
Les mer om: Zelenskyj: Slaget om Donbas er i gang
– Vi kan nå bekrefte at russiske styrker har startet slaget om Donbas, som de har forberedt i lang tid. En stor del av den russiske hæren er nå satt inn i denne offensiven, sa Volodymyr Zelenskyj på meldingstjenesten Telegram.
Offensiv
De siste ukene har man ventet på en russisk offensiv i Øst-Ukraina. En forsvarskilde har sagt til nyhetsbyrået AP at antall russiske kampbataljoner i sør og øst har økt fra 65 til 76 den siste uken. Det kan dreie seg om 50.000-60.000 soldater som har konsentrert seg i øst. Donbas blir en usikker kamparena da det også er her Ukraina har sine best kvalifiserte soldater.
– Det blir viktig for begge sider hvordan det går. Her er Ukraina sterke. De har hatt styrker i området siden 2014. De er topputstyrte og kanskje noen av de beste styrkene ukrainerne har. Svakheten for ukrainerne er de lange forsyningslinjene. Det er langt til Polen, sier Friis.
Russisk konsolidering
Ukrainerne hevder nå at russerne angriper på en 480 kilometer bred front. Militæreksperter hevder Russland øker sine angrep på våpenfabrikker, jernbaner og andre infrastrukturmål over hele Ukraina for å redusere landets evne til å motstå en stor bakkeoffensiv øst i landet. Friis mener det er vanskelig å lese om russerne har lært av sine feil tidlig i krigen.
– Russland konsoliderer seg. Men vi vet ikke om de er faktisk bedre på etterretning. Vi vet ikke om de er bedre på det fellesoperative – om de klarer å både ha fly og stridsvogner uten at de skyter på hverandre. Vi vet heller ikke hvordan de håndterer kryptert samband. Så det er tidlig å si om Russland har lært, sier Friis.
Prøver å forbedre seg
Pressesjef John Kirby i det amerikanske forsvarsdepartementet sier Pentagon har sett tegn i Donbas til at Russland prøver å forberede seg bedre på offensiven enn ved starten av krigen.
– Det ser ut til at russerne prøver å lære av sine feil, men det gjenstår å se om problemene er løst. Vår vurdering er at de på mange plan og måter ikke har løst logistikk og vedlikehold, og at de har problemer med styring og kontroll, sier Kirby til AP.
Ifølge Karsten Friis er det mye som tyder på at russerne vil møte hard motstand i øst.
– Det er i Donbas/Luhansk/Donetsk-regionene militære eksperter forteller at ukrainerne har konsentrert styrkene sine de siste årene. De har godt utstyr og godt trente soldater. Det er i disse områdene hæren er sterkest. Det er stor usikkerhet knyttet til hvor mye Russland klarer å forbedre seg, sier Friis.