Nyheter

SMADRET: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier Bakhmut er smadret, men han er tvetydig om byen faktisk har falt.

Zelenskyj om Bakhmut: – De har smadret alt

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var tvetydig da han søndag så ut til å innrømme at Bakhmut har falt, og at slaget er avgjort.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er bare ruiner og døde russere der, sa president Zelenskyj.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På et møte med pressen under G7-møtet i Hiroshima søndag sa han at han ikke trodde at byen lenger var under ukrainsk kontroll, og at Bakhmut i dag kun eksisterer «i våre hjerter».

– Dere må forstå at det ikke er noe der. De smadret alt, sa han før han gikk inn til et møte med USAs president Joe Biden.

– Det er ingen bygninger igjen der. Bare en masse døde russere, sa han og takket de ukrainske styrkene for innsatsen.

Benektet at byen har falt

Etter møtet sa hans talsmann at han ikke mente at de siste kvartalene av byen som ukrainske styrker har holdt, var falt, men at det ikke er noe igjen av byen som før hadde over 70.000 innbyggere.

Zelenskyj sa selv også senere at russerne ikke har okkupert Bakhmut, og skapte dermed tvil om den russiske påstanden fra lørdag om at russerne har tatt hele byen.

Senere opplyste viseforsvarsminister Hanna Maljar at ukrainske styrker har rykket fram langs flankene og nesten har omringet byen. Det vil gjøre det svært vanskelig for de russiske styrkene å bli i Bakhmut, sa hun.

Hun gjorde det klart at ukrainske styrker fortsatt holder enkelte boligområder og industriområder i byen.

Motstridende påstander mellom russerne og ukrainerne gjør det vanskelig å si hva situasjonen er på bakken, og det ble ikke lettere da Zelenskyj selv uttalte seg tvetydig. Han påpekte senere at han ikke kan si noe mer konkret om den militære situasjonen

Blodigste og lengste slaget

Slaget om Bakhmut har vært det blodigste og lengstvarende i krigen i Ukraina. Russerne har i åtte måneder siden i fjor sommer forsøkt å ta byen, som mange eksperter mener ikke har synderlig strategisk verdi.

Ukraina har imidlertid ignorert amerikanske råd om å gi seg og har nektet å overgi byen, trolig fordi russerne har hatt enorme tap hver gang de har gått til angrep. Ukraina har også mistet mange soldater.

Det ville være et tungt symbolsk slag for Ukraina om byen har falt, mens det for Russland, som ikke har hatt framgang siden i for sommer, ville være de første gode nyhetene på snart ett år.

Putin gratulerte

Det første tegnet til at Bakhmut omsider var falt, var da Russlands president Vladimir Putin lørdag kveld gratulerte sine styrker og Wagner-styrkene med seier i byen og lovte utmerkelser til alle som utmerket seg under offensiven.

– Vladimir Putin gratulerte Wagners enheter og alle enheter i de russiske styrkene som bisto dem med nødvendig støtte og styrke på flankene i fullføringen av operasjonen for å frigjøre byen, står det i en uttalelse fra Kreml som nyhetsbyrået Tass viderebringer.

ØDELAGT: Luftfoto av Bakhmut 26. april.

Tidligere lørdag sa Wagner-leder Jevgenij Prigozjin at hans soldater hadde full kontroll over byen.

– I dag, klokka 12 ble Bakhmut fullstendig erobret. Vi tok hele byen, hus for hus, sa Prigozjin i en videomelding der han opptrer med en gruppe soldater med russiske flagg og bannere med Wagners symbol. Lyden av eksplosjoner kan høres i det fjerne på videoen.

Ukraina avviste

Påstanden ble da avvist fra ukrainsk hold.

– Dette er ikke sant. Våre enheter kjemper fortsatt i Bakhmut, sa de ukrainske styrkenes talsperson Serhij Tsjerevatij.

Viseforsvarsminister Maljar skrev tidligere lørdag på Telegram at det var harde kamper i byen fortsatt, og at de ukrainske styrkene holder stand. Hun omtalte imidlertid situasjonen som «kritisk».

Den siste uka har det kommet meldinger om at ukrainske styrker hadde framgang både sør og nord for Bakhmut, men at russerne rykket fram inne i byen, der ukrainske styrker lenge har hatt kontroll over de sørvestligste nabolagene.

Hevder Russland angrep Dnipro

Russland angrep den sørøstlige byen Dnipro natt til mandag, ifølge ukrainske myndigheter. Gjennom natten hørtes store eksplosjoner, melder lokale medier.

Ifølge nyhetsbyrået RBC-Ukraine var det rundt 15 eksplosjoner i Dnipro i løpet av natten.

Det er ikke klart om eksplosjonene var russiske raketter eller droner som traff ulike mål, eller om det var luftvernsystemet til det ukrainske forsvaret.

Myndighetene i byen hevder Ukraina klarte å stå imot angrepet.

– Takket være forsvarsstyrkene sto vi imot angrepet. Flere detaljer kommer, skrev guvernør Serhij Lysak i Dnipro på Telegram mandag morgen.

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

Powered by Labrador CMS