FRIHETSPLASSEN: Det er tegn som tyder på at russiske soldater har begynt forberedelsene på å forlate Kherson, sier USA. Her er russiske styrker ved sine lastebiler på Frihetsplassen i Kherson 7. mars.Foto: AP, NTB
Ukraina: – Panikk i Kherson
Den russiske uttrekningen av Kherson kan ta flere uker, mener eksperter.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er panikk i Kherson by, sier lederen for den ukrainske militæradministrasjonen. Uvissheten råder om når og hvordan russerne skal trekke seg ut.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Kherson var den første og viktigste byen russiske styrker okkuperte sør i Ukraina etter angrepskrigen som startet 24. februar. Onsdag varslet Moskva at troppene trekkes ut, noe som blir ansett for å være et taktisk grep for å forsterke seg på andre sida av elva Dnipro og unngå en krevende bykrig.
Halyna Lugova, lederen for den militære administrasjonen i Kherson, sier til Sky News at det er en anspent og vanskelig situasjon for sivilbefolkningen i byen.
– Internett er nede i byen, så folk jeg har hatt kontakt med har ikke gitt lyd fra seg siden i går (onsdag), sier hun.
Lugova sier at det er panikk i byen og meldinger om at russiske okkupantstyrker frakter vekk materiell de har plyndret. Hun sier at det er tomt for brensel i byen og kun delvis tilgang på vann og elektrisitet.
Påstår at Russland minelegger byen
Mykhailo Podoljak, som er rådgiver for president Volodymyr Zelenskyj, sier at Russland vil gjøre Kherson til «dødens by». Han skriver på Twitter at russiske styrker legger ut miner overalt hvor de kan, også i leiligheter.
– Artilleri på vestbredden planlegger å legge byen i ruiner, skriver han på Twitter, uten å legge fram noen bevis for påstandene.
Eksperter har pekt på at det vil ta flere dager – om ikke uker – for Russland å trekke ut de mange tusen soldatene som er i Kherson. Dette sier også USAs general Mark Milley til Sky News.
Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov sier det samme i et intervju med Reuters. Han sier at tilbaketrekkingen ikke har startet ennå.
– Det er ikke lett å trekke disse troppene ut av Kherson på en dag eller to. Det vil minst ta en uke, sier han.
Samtidig avviser han ryktene om at Russland planlegger å sprenge Kakhova-demningen. Dette kaller han sprø påstander og påpeker at det vil skape flom i områder Moskva kontrollerer også.
Sky News har et team på plass i Kherson-regionen som torsdag fikk bli med ukrainske styrker på befaring. De så veier som bar preg av måneder med harde kamper.
Tegn på brutaliteten
Soldaten Artur sier at han håper han snart kan gjenforenes med foreldrene, som har vært innesperret i Kherson by.
– Våre styrker er i gang med å rydde landsbyene for de siste gjenværende russiske styrkene, som har begynt den aktive fasen av retretten. Men de trekker seg ikke fullstendig tilbake. De gjør fortsatt motstand, men med færre folk, sier soldaten til Sky News.
I Kherson begynner også bevisene på hvordan det har vært å leve under okkupasjonen å vise seg. En landsbyboer viser fram stedet der han gravla onkelen, som han sier ble skutt flere ganger av russiske soldater.
– Han lå i senga si. Hele høyre siden var skutt, fra beina og til hodet, sier han.
Sky News skriver at det er mange historier som denne. Ukrainske styrker er i gang med å grave opp lik for å etterforske mulige krigsforbrytelser.
Taktisk
Norske eksperter har kalt det et taktisk grep fra Russland, hvis det viser seg at de trekker seg ut.
– Trekker de seg ut av Kherson by og fra vestsiden av Dnipro, så er det for å berge de styrkene som står på vestsiden og etablere en forsvarslinje støttet i elva og i de stillingene de bygger på østsiden, sier oberstløytnant Palle Ydstebø, som er sjef for seksjon for landmakt ved Krigsskolen, til NTB.
– Det er liten tvil om at russerne nå ser for seg en defensiv forsvarskamp gjennom vinteren. Og at den viktigste forsvarslinjen følger et elveleie som deler Ukraina i to, sier professor Tormod Heier ved Stabsskolen til NTB.