Nyheter

FLYSTYRT: Et militært luftfartøy styrtet i nærheten av Yablonovo i Belgorod-regionen, onsdag 23. januar.

Ukraina: Etterforsker nedskyting av russisk fly

Ukrainas sikkerhetstjeneste har startet en egen etterforskning av nedskytningen av det russiske flyet i Belgorod-regionen. Russland hevder 65 ukrainske fanger var om bord.

Publisert Sist oppdatert

Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU opplyser torsdag at en kriminaletterforskning er satt i gang. Målet er å klartlegge omstendighetene rundt det SBU selv omtaler som en nedskyting.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det russiske militære transportflyet styrtet i Belgorod-regionen onsdag. Russland hevder det ble skutt ned av ukrainske styrker og at 65 ukrainske krigsfanger var om bord.

Myndighetene i Ukraina har verken bekreftet eller avkreftet dette.

Ønsker internasjonal etterforskning

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bedt om en internasjonal etterforskning av hendelsen.

Russland støtter dette, ifølge den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov. Han hevder det trengs en internasjonal etterforskning av «forbrytelser begått av Kyiv-regimet».

Ukrainske myndigheter sier torsdag at de har bedt FN og Den internasjonale Røde Kors-komiteen om å undersøke stedet der flyet gikk i bakken. 

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier ombudsmann Dmytro Lubinets at ukrainerne vil gjøre det de kan for å få i gang en internasjonal etterforskning.

– Ble advart

Ifølge russerne var krigsfangene på flyet på vei til en fangeutveksling. 

Et medlem av den russiske nasjonalforsamlingen, Andrej Kartapolov, hevder at ukrainsk etterretning ble advart ett kvarter før flyet beveget seg inn i området der det ble skutt ned.

Kartapolov sier også at fangeutvekslingene med Ukraina vil fortsette, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Det russiske nyhetsbyrået Ria meldte torsdag at ferdsskriveren og taleregistratoren fra flyet var funnet.

Powered by Labrador CMS