Nyheter

OFFENSIV: Ukrainske styrker skal de siste dagene ha gjenerobret flere viktige byer i Kharkiv-regionen og russiske styrker skal ha trukket seg ut flere steder. Bildet er fra en tidligere fase av krigen i Ukraina.
OFFENSIV: Ukrainske styrker skal de siste dagene ha gjenerobret flere viktige byer i Kharkiv-regionen og russiske styrker skal ha trukket seg ut flere steder. Bildet er fra en tidligere fase av krigen i Ukraina.

Russland på defensiven etter ukrainsk lynoffensiv

Ukrainske styrker skal ha gjenerobret blant annet byen Izium øst i landet og et offisielt kart skal vise storstilt russisk tilbaketrekning etter Ukrainas overraskende offensiv.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekrefter søndag kveld at byen Izium øst i landet er gjenerobret fra russiske styrker.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Presidentens bekreftelse kommer etter at Iziums ordfører natt til søndag sa at ukrainske tropper hadde tatt tilbake den strategisk viktige byen fra russiske styrker.

I en tale til nasjonen, som markerte at det var 200 dager siden Russland invaderte landet, takket Zelenskyj de ukrainske styrkene og sa at de har «frigjort hundrevis av våre byer og landsbyer, sist Balaklija, Izium og Kupjansk» om gjenerobringen av de tre byene.

Izium har vært okkupert av russerne siden i vår.

Det russiske forsvarsdepartementet har kommentert opplysningene med at de russiske styrkene har «omgruppert», det vil si trukket seg ut av deler av Kharkiv-regionen, inkludert byene Balaklija og Izium, for å forsterke fronten i Donetsk.

Offisielt kart viser stor russisk tilbaketrekning

Ukraina har erobret en rekke strategisk viktige steder øst i landet. En lynoffensiv har presset russiske styrker på defensiven.

Ukrainske styrker sier søndag at de har gjenerobret 3000 kvadratkilometer fra russerne. Hovedinnsatsen i motoffensiven er i den nordøstlige delen av landet, i Kharkiv-regionen.

– Rundt Kharkiv har vi begynt å rykke fram ikke bare i sør og øst, men også mot nord. Vi står 50 kilometer fra grensa, sier den ukrainske generalen Valeriy Zaluzhny i en uttalelse i sosiale medier.

Et kart fra det russiske forsvarsdepartementet viser at russiske styrker har trukket seg tilbake fra store områder i det nordøstlige Ukraina.

Kartet som ble brukt under en pressebrifing søndag, viser at Russland kun kontrollerer en liten flik territorium i Kharkiv-regionen, øst for Oskil-elva.

Senest lørdag viste et slikt kart at russiske styrker kontrollerte mye mer territorium i området. Ukraina sier de har gjenerobret store territorier i østlige deler av landet i en lynrask offensiv.

Bilder og film delt i sosiale medier viser ukrainske soldater som poserer med innbyggerne i en rekke landsbyer og tettsteder, mens de holder opp ukrainske flagg. Det ser også ut til at store mengder russisk krigsmateriell er blitt etterlatt.

Trekker tilbake styrker

Meldingene kommer etter det russiske forsvarsdepartementet lørdag bekreftet at de trakk styrker tilbake fra Balaklija- og Izium-området. Russiske myndigheter omtaler dette som en «omgruppering».

Iziums ordfører Valerij Martsjenko sa natt til søndag til New York Times at byen var befridd av ukrainske styrker.

TREKKER TILBAKE: Russiske fallskjermjegere under et oppdrag i Ukraina 8. september 2022.
TREKKER TILBAKE: Russiske fallskjermjegere under et oppdrag i Ukraina 8. september 2022.

Han sa at han selv ennå ikke var i byen, men at han var i kontakt med politiet og at nødetater arbeidet for å sikre området slik at innbyggerne kan vende tilbake. En større russisk styrke har vært stasjonert i Izium, og byen har vært okkupert siden i vår.

Mange militære eksperter sier at offensiven kom overraskende på russerne, og at de ble presset ut etter at opptil 10.000 russiske soldater sto i fare for å bli omringet.

Jernbaneknutepunkt

Martsjenko sier at det ikke fins et eneste bolighus i Izium som ikke er skadd, og han tviler på om det blir mulig å reparere det ødelagte varmenettet før vinteren.

Tidligere lørdag sa ukrainske talspersoner at styrkene hadde kuttet de russiske forsyningslinjene til Izium.

Les også: Russisk fallskjermjeger fordømmer krigen

Talsmann for utenriksdepartementet, Oleh Nikolenko, sa at de også har gjenerobret Kupjansk på den viktigste forsyningsveien for russerne fra Russland til Izium.

PRESSET: Russiske fallskjermjegere på oppdrag i Ukraina 8. september 2022.
PRESSET: Russiske fallskjermjegere på oppdrag i Ukraina 8. september 2022.

Byen er et viktig jernbaneknutepunkt og har vært kritisk viktig for å forsyne russiske styrker langs den ukrainske østfronten. Har Ukraina kontroll her, betyr det store problemer for russiske styrker i områder lenger sør.

Russiske styrker ser også ut til å trekke seg ut av den nordlige delen av Kharkiv-regionen. DPA henviser søndag til meldinger om at innbyggerne i landsbyen Kozatsja Lopan, 30 kilometer nord for selve byen Kharkiv, har heist det ukrainske flagget. De russiske soldatene skal ha forlatt landsbyen som ligger rundt 4 kilometer fra grensen.

Russisk kritikk

Samtidig vokser kritikken mot den russiske ledelsen. Tonen blant russiske militærbloggere, som tidligere har ivret for militæraksjonen, er nå en annen. Den preges av en skarp tone mot de ansvarlige. Blant annet rettes det kritikk mot at feiringen av Moskvas 875-årsjubileum ble holdt som om ingenting var skjedd, skriver New York Times.

KRITISK: Tsjetsjenias autoritære leder Ramzan Kadyrov retter kritikk mot Russland.
KRITISK: Tsjetsjenias autoritære leder Ramzan Kadyrov retter kritikk mot Russland.

En annen som har rettet uvanlig kritikk mot Russland, er Tsjetsjenias autoritære leder Ramzan Kadyrov.

– De har gjort feil, sier Kadyrov om russiske militære lederes håndtering av krigen i Ukraina.

– Og jeg tror de vil trekke de nødvendige konklusjonene, fortsetter han ifølge nyhetsbyrået AP.

– Flykter til Belgorod

Han varsler at han blir nødt til å kontakte forsvarsdepartementet i Moskva og forklare hvordan situasjonen er på bakken, hvis det ikke gjøres endringer i strategien i løpet av en dag eller to.

Uttalelsen er offentliggjort i form av en video på Kadyrovs kanal på meldingstjenesten Telegram, ifølge det russiske nyhetsnettstedet Meduza.

Flere tusen mennesker har krysset grensen fra Kharkiv-regionen i Ukraina til Russland, ifølge guvernøren i den russiske regionen Belgorod. Belgorod grenser til Ukraina.

– De siste dagene har flere tusen mennesker krysset grensen. Flesteparten har reist til slektninger med egne kjøretøyer. Per i dag er det 1.342 personer i midlertidige sentre, sier guvernør Vjatsjeslav Gladkov i en uttalelse i en video lagt ut i sosiale medier.

Powered by Labrador CMS