Nyheter

DØDE: Russland er anklaget for overlagte drap på sivile i Butsja nær Kyiv. Selv avviser Russland anklagene. Dette bildet er fra 4. april 2022.
DØDE: Russland er anklaget for overlagte drap på sivile i Butsja nær Kyiv. Selv avviser Russland anklagene. Dette bildet er fra 4. april 2022.

Russland anklager Ukraina for «å arrangere» bilder av drepte sivile

Russland anklager Ukraina for å ha arrangert bilder og videoer av drepte sivile flere steder, men har ikke lagt fram beviser for dette.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det russiske forsvarsdepartementet anklaget tirsdag den russiske sikkerhetstjenesten for å ha produsert en falsk video av drepte sivile i Mosjtsjun, rundt 20 kilometer nordvest for Kyiv, for deretter å gi den til vestlige medier.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Tilsvarende hendelser blir nå organisert av den ukrainske sikkerhetstjenesten i Sumy, Konotop og andre byer, heter det videre, men uten at departementet legger fram beviser for påstanden.

Bakbundet

I helgen ble det funnet flere titalls drepte sivile i Butsja nær Kyiv, som inntil nylig ble kontrollert av russiske styrker. Flere av de døde hadde hendene bundet bak ryggen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager de russiske soldatene for folkemord, og FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet mener det kan være snakk om krigsforbrytelser.

– Rapporter fra dette og andre områder reiser alvorlige og urovekkende spørsmål om mulige krigsforbrytelser, grove brudd på internasjonal humanitær lov og alvorlige brudd på internasjonale menneskerettigheter, slo hun fast mandag.

Satellittbilder

Russland avviser anklagene og hevder at også bildene av sivile lik i Butsja ble arrangert av Ukraina. Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia har nektet for at det lå lik i gatene da de russiske soldatene forlot byen 30. mars.

Satellittbilder fra det private amerikanske selskapet Maxar Technologies, tatt i midten av mars, viser imidlertid at flere av likene lå der alt da, skriver The New York Times.

Powered by Labrador CMS