Nyheter

FRIGJORT: En ukrainsk soldat signerer flagget til en gutt i Kherson. Ukrainere i og rundt Kherson by har uttrykt stor lettelse over at området er frigjort fra russisk kontroll.
FRIGJORT: En ukrainsk soldat signerer flagget til en gutt i Kherson. Ukrainere i og rundt Kherson by har uttrykt stor lettelse over at området er frigjort fra russisk kontroll.

Mistenker krigsforbrytelser i Kherson: – Gud vil straffe dem

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier etterforskere har avdekket over 400 krigsforbrytelser i Kherson-regionen og er i gang med å pågripe de skyldige.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den russiske hæren har etterlatt de samme grusomhetene i Kherson som vi har sett i andre deler av landet vårt. Etterforskere har allerede dokumentert over 400 krigsforbrytelser. Likene av døde sivile og soldater er funnet, sier Zelenskyj søndag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han sier ukrainske myndigheter allerede er i gang med å pågripe og straffeforfølge russiske soldater og leiesoldater i Kherson for grusomhetene.

– Vi vil finne og stille alle de skyldige for retten, forsikrer presidenten.

Søndag opplyser det ukrainske militæret at de har gjenerobret 4.500 kvadratkilometer nordvest for Dnipro-elven

– 226 byer, landsbyer og tettsteder er tatt tilbake, og lov og orden er gjenopprettet. Det berører totalt 100.000 mennesker, tilføyer Zelenskyj.

Fredag skal tilbaketrekkingen av 30.000 russiske soldater fra Kherson by og andre steder på den vestlige bredden av Dnipro ha blitt sluttført. De russiske styrkene hadde da okkupert området i over seks måneder.

Ukrainere i Kherson by har uttrykt stor lettelse over at byen er frigjort. Men, som Zelenskyj, sa de at russerne hadde etterlatt seg dype og vonde spor.

– Gud vil straffe dem. Alle sammen. For alt det de har gjort, sa 47 år gamle Svitlana Vilna til nyhetsbyrået AFP kort tid etter frigjøringen.

Les også: Norske Kim Patrik kjemper i Ukraina

Powered by Labrador CMS