Nyheter

NLAW: Ukraina har mottatt en rekke våpen fra vestlige land som Next generation Light Anti-tank Weapon (NLAW). Bildet viser en ukrainsk soldat med NLAW i Donetsk før Ukraina ble invadert av Russland.

Dette er våpen Ukraina har mottatt

Droner, skarpskytterrifler og tusensvis av missiler er på listen over våpen og militært materiell Ukraina har mottatt fra andre land.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden Russland invaderte Ukraina 24. februar, har en rekke land besluttet å sende våpen til Ukraina. Det har også Norge, som etter først å ha avvist muligheten for å sende våpen, valgte å donere 4000 M72 panservernraketter til Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Blant de siste som bidrar i våpenhjelpen til Ukraina, er Australia, som sender «Bushmaster», som er et pansret kjøretøy.

Les også: Tidligere russisk utenriksminister ber soldater slutte å følge ordre

Men det ikke bare i løpet av de siste ukene etter at invasjonen startet, at våpen og materiell har blitt sendt over grensen til Ukraina. Ukraina har mottatt og kjøpt mye militært materiell fra vestlige land flere år forut for krigen.

Under følger en liste over noen av våpnene og materiellet Ukraina har fått fra andre land i krigen mot Russland.

Bushmaster og «taxi» på slagmarken

AUSTRALIA: Bushmaster er et australsk-utviklet kjøretøy som blant annet har vært i bruk i Afghanistan og Irak.

– Dere har veldig gode, pansrede personalkjøretøy, Bushmaster, som kan hjelpe Ukraina betydelig, samt andre typer utstyr, sa Ukrainas president Voldomyr Zelenskyj i en tale til de folkevalgte i Australia.

Han ble bønnhørt og Australia har besluttet å sende Bushmaster i retning Ukraina.

Her kan du lese mer om de pansrede kjøretøyene, som ifølge det australske forsvaret har mer enn nok av.

Les også: Hva er termobariske våpen? Og hvorfor bør de forbys?

Også England har sendt pansrede kjøretøy av type Saxon. Ifølge det britiske forsvaret var kjøretøyene avskrevet til alt annet enn å forflytte soldater fra «A» til «B», men i det ukrainske forsvaret har de vist seg å være nyttige og billige i drift.

Kjøretøyene som blir beskrevet «slagmarkens taxi» som du kan du lese mer om her.

Droner fra Tyrkia og USA

Ukraina kjøpte Bayraktar TB2 droner fra Tyrkia allerede i 2019. Ifølge The Guardian viste våpnene seg å være særlig effektiv i starten av krigføringen, før Russland hadde opprettet luftvern. Våpnene blir beskrevet «dronenes Toyota Corolla», på grunn av allsidigheten og at de er relativt billige.

DRONE: Den tyrkiske Bayraktar TB2 dronen blir omtalt som dronenes «Toyota Corolla»; godt nok til det meste og billig nok for de fleste. Dette bildet er fra den tyrkisk kontrollerte delen av Kypros.

USA har også besluttet å sende rundt 100 «Switchblade»-droner, også omtalt som «drapsdroner» av CNBC. Det skal enda være usikkert hvilke av to typer av dronene, om ikke begge, som USA sender til Ukraina. Den ene versjonen av dronen er mindre, og beregnet på personell, mens storebroren kan ødelegge pansrede kjøretøy.

Her kan du lese mer om hvor presise amerikanske soldater mener at dronene er.

Missiler fra USA og Storbritannia

I midten av mars ble det rapportert at Ukraina har mottatt over 17.000 panserbrytende missiler. Antallet er trolig langt høyere nå, og blant missilene er det amerikanskproduserte Javelin-missilet.

JAVELIN: Ukraina har blant annet mottatt tusenvis av Javelin-missiler fra USA. På bildet ser vi trening med våpensystemet i Ukraina januar 2022.

Det har blitt omtalt som symbolet på ukrainsk motstand, og er trolig en årsak til at Russland har mistet mange stridsvogner i etterkant av invasjonen. Det er produsert av de to amerikanske våpengigantene Raytheon og Lockheed Martin.

Les også: Her sendes norske våpen til Ukraina

USA har også sendt hundrevis av anti-luft-missilet Stinger. Det er beregnet på å ta ut mål i luften, som fly og helikoptre. Her kan du lese mer om våpensystemet som tidligere ble donert av USA til Afghanistan, da Sovjetunionen okkuperte landet.

Håndvåpen og beskyttelsesutsyr

Ifølge Politico har i overkant av 25 land bidratt med våpen og materiell til Ukraina. I en liste utarbeidet av dem, er det også sendt tusenvis av håndvåpen og personlig beskyttelsesutsyr i form av skuddsikre vester og hjelmer.

RIFLE: Portugal har sendt Heckler og Kochs kjente G-3 rifle til Ukraina. Forsvaret kvittet seg med sine AG-3 i 2019.

Nato-landene Hellas og Slovenia har blant annet sendt det sovjetutviklede Kalasjnikov-geværet AK-47, mens Portugal har sendt en gammel kjenning for Forsvaret, den tyske riflen G-3, bedre kjent som AG-3 i Norge. Nederland besluttet å sende hundre skarpskytterrifler og medfølgende 30.000 runder med ammunisjon.

Da utenriksminister Wopke Hoekstra i Nederland forut for invasjonen ble spurt om skarpskytterriflene kunne anses for å være «defensive», svarte han at noen av våpen kan bli brukt offensivt, men at ingen forventet at Russland skulle gå til angrep på Ukraina, ifølge Dutch News.

Les mer: – Det russiske imperiet vil bli knust

USA utmerker seg også i å ha sendt store mengder lette våpen og ammunisjon, blant annet 600 hagler, 600 maskingevær og kanoner, 5.000 rifler samt 1000 pistoler, blant annet. Ifølge Politico har det også blitt sendt fire millioner skudd til våpnene.

Feltrasjoner fra Finland

I tillegg til å ha donert anti-tank missiler, har Russlands naboland Finland sendt feltrasjoner til Ukraina. Hvilken type feltrasjon det er snakk er usikkert, men ifølge Politco skal det dreie som 700.000 pakker.

Les mer: Disse våpnene bruker Russland mot Ukraina

Den finske presidenten Sauli Niinistö har uttalt at våpen–, materiell og mathjelpen til Ukraina ikke vil påvirke Finlands evne til å forsvare seg selv.

Powered by Labrador CMS