Nyheter

RUSSLAND: Besøkende i kamuflasje-utstyr i Wagner-senteret i St. Petersburg i november 2022. Bildet ble tatt i forbindelse med at kontoret åpnet.

John Kirby: – Wagner er en kriminell organisasjon

En gruppe demokratiske og republikanske senatorer vil igjen forsøke å få USA til å terrorliste det russiske leiesoldatselskapet Wagner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Senatorene, som ledes an av demokraten Ben Cardin og republikaneren Roger Wicker, vil igjen stemme over et lovforslag om å holde Wagner-gruppen ansvarlige for menneskerettsbrudd ved å føre den opp på amerikansk UDs liste over utenlandske terrororganisasjoner.

Lovforslaget ble opprinnelig innført i den forrige kongressperioden, men ikke vedtatt. USA har allerede stemplet Wagner-gruppen som en kriminell organisasjon.

– Wagner er en kriminell organisasjon som fortsetter å begå omfattende grusomheter og menneskerettsbrudd, sa John Kirby, talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd, da avgjørelsen ble kunngjort i januar.

Wagner-soldater kjemper på russisk side i noen av de hardeste kampene i Ukraina, men har de siste årene også deltatt i konflikter i land som Syria, Libya, Mali, Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Mosambik. Gruppens leder Jevgenij Prigozjin regnes som en nær alliert av Russlands president Vladimir Putin.

I tillegg til ugjerninger i Ukraina, beskyldes gruppen av USA også for alvorlige forbrytelser i flere afrikanske land. Blant disse er massehenrettelser, voldtekter og bortføring av barn.

Powered by Labrador CMS