Nyheter:

Russiske offiserer besøkte Brigade Nord

Alle Brigade Nords bataljoner som holder til i Indre Troms fikk tirsdag besøk av russiske offiserer, opplyser Forsvarsdepartementet.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​De tre russerne var innom Bardufoss, Skjold og Setermoen i løpet av sitt 12 timer lange besøk i Indre Troms. 

Besøket i de norske garnisonene er omtalt på nettsidene til det russiske forsvaret. Der heter det at besøket er i henhold til Wien-dokumentet om tillits- og sikkerhetsbyggende tiltak. 

– I denne avtalen er det flere mekanismer. Russerne gjennomfører nå en evaluering av Brigade Nord. Kort fortalt vil russerne motta en brif om brigaden, de gis mulighet for å se hovedmateriell samt snakke med soldater og befal, skriver Anne-Hilse Håvardsrud Hagen i Forsvarsdepartementet i en e-post til Forsvarets forum. 

Saken er også omtalt i Barents Observer

Norge plikter å motta en evaluering i året. De siste årene er det bare Russland som har vært i Norge, men avtalen åpner for at alle OSSE-land har anledning til å evaluere en norsk avdeling. OSSE står for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa. Den har 57 deltakerland, deriblant USA, Canada og Russland, skriver Regjeringen på sine nettsider. 

Forholdet mellom Norge og Russland var tema da Russlands utenriksminister Segej Lavrov gjestet Kirkenes i forbindelse med 75-årsmarkeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark. 

– Vi har uttrykt bekymring over at Nato skyver sine grenser østover, sa han. Likevel mente han at uenighetene ikke måtte komme i veien for det gode forholdet mellom Norge og Russland og sikkerheten i regionen, sa Lavrov under en felles pressekonferanse.

I 2018 besøkte russiske offiserer 132 luftving på Ørland flystasjon. Der fikk de blant annet se det nye kampflyet F-35. 

I etterkant av besøket utarbeides det en rapport som sendes til alle OSSE-landene, skrev Forsvaret på sine nettsider etter besøket i 2018.

Powered by Labrador CMS