Nyheter

FLOTTAN: Korvetten HMS Nyköping i den svenske Flottan. Riksdagen må godkjenne at Sverige sender væpnede styrker til Rødehavet.

Sverige vil sende militære styrker til Rødehavet

Sverige ønsker å delta i to operasjoner i Rødehavet – en ledet av USA og en i regi av EU, opplyser landets forsvarsminister Pål Jonson.

Publisert

Torsdag orienterte han og utenriksminister Tobias Billström Riksdagens forsvars- og utenrikskomité om planene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den USA-ledede operasjonen er allerede på plass i Rødehavet, mens det ventes en avgjørelse om å igangsette EU-operasjonen, som går under navnet Aspides, på et utenriksministermøte i Brussel 19. februar.

Sveriges regjering sier den er åpen for å delta i den pågående USA-ledede innsatsen, kalt Prosperity Guardian.

– Begge deler er defensiv innsats. Siden det er et samarbeid her, kan det være interesse for Sverige å være med i begge satsingene, sier utenriksminister Billström.

Regjeringen kan på egen hånd vedta å sende stabsoffiserer, men trenger flertall i Riksdagen for å sende en væpnet styrke. Jonson og Billström utelukker imidlertid å sende styrker til Rødehavet dersom opposisjonen sier nei.

Socialdemokraterna, det største opposisjonspartiet, er skeptisk til at Sverige skal bidra i operasjonene i Rødehavet.

– Amerikanerne har også en offensiv gående mot houthiene i Jemen. Her er det en åpenbar risiko for at den operasjonen og Rødehavet-operasjonen sammenblandes, sier Morgan Johansson, partiets utenrikspolitiske talsperson.

Powered by Labrador CMS